грибочки ростуть!
білі якісь старі та червиві, а от маслят можна накосити непогано!
Цьогорічна осінь щедро дарує ужинки грибникам
Якщо ви не любите «тихе полювання», змалечку не призвичаєні до мандрівок заповітними лісовими стежками і галявинами у пошуках симпатичних і корисних дарів матінки-Природи, ми не будемо переконувати вас у доцільності такого різновиду відпочинку. Кесарю — кесареве, а справжньому невтомному грибникові — захоплююче заняття, яке, окрім величезного задоволення, ще й пречудова релаксація від буденних трудів і клопотів, щаслива мить зустрічі з прекрасним.
Барвисте різноманітне довкілля на нашій планеті вочевидь і створене Вищим Розумом для людської втіхи. Візьмемо, приміром, гриби… Темно-коричневі з голівок та білоногі боровики, обперезані мармуровими кільцями рижики, червонясті на довгих ніжках підосичники, жовтогарячі лисички, різнокольорові сироїжки, білі й зелені грузді, маслюки та опеньки — не перерахувати всіх назв різновиду «гриби їстівні».
А є ще з-поміж них ті, які хоча й прикрашають ліс, переліски та луки, проте зась їх брати до рук. І перша тут бліда поганка: на довгій тонкій ніжці з біленькою «спідничкою» хитається від вітру зеленава голівка. Має цей гриб смертельну отруту, і скільки його не вари, загроза від нього не меншає. Порада для початківців залишається єдина: не знаєш, що зриваєш, не тягни до рота.
Переважна більшість лісових грибів до людини приязні. Хоча дослідники кажуть, що якби всі грибні спори водночас проросли, то їхня вага перевищила б вагу Земної кулі і наша планета помандрувала б у Всесвіт. Тож неважливо, зрізуєте ви свою знахідку лезом ножа, викручуєте ніжку чи просто зриваєте: влітку чи восени трапиться теплий дощик, м’який туман, і під дубом, ялиною чи осикою з-під землі спершу з’явиться горбочок, а за ним і грибна голівка.
До речі, вчені ще й нині сперечаються, належать гриби до рослинного світу чи тваринного. Адже мають властивості, притаманні першому і другому. У 70-х роках минулого століття в Росії проводили експеримент із боровиками (їх відомо 18 різновидів) і дійшли висновку, що білок, на який вони багаті, найприйнятніший для людини. А ще він може вилікувати від «чуми ХХІ століття» — онкології. Німецькі фармацевти давно вже виготовляють природні, а отже, нешкідливі для людського організму антибіотики з рижиків та лисичок.
Можливо, ви помітили, що нині з’являється значно менше тривожних повідомлень про отруєння грибами. Вочевидь громадяни наші стали уважнішими, більш обізнаними. Та й рік випав особливий — уже давно не було такого по-царськи щедрого грибного врожаю. Здається, ніхто ще не повернувся з лісу з порожнім кошиком, щоб наступного дня поділитися з друзями та колегами захоплюючими розповідями про свої грибні здобутки і перемоги. А які знімки, слайди та відео поповнили сімейні архіви!
У справжніх грибників блищать очі, вони з натхненням працюють упродовж тижня в передчутті наступних вихідних, коли знову можна буде зайнятися улюбленою справою. Цьогорічна осінь якраз виявилася такою красунею, що її, за словами великого лірика нашої доби Максима Рильського, «не описати пером». А отже, «тихе полювання» триває!
http://ukurier.gov.ua/uk/articles/shast ... -kilkosti/
ehnaton написав:привіт усім.
є таке питання: жовта сироїжка. Хтось куштував її ? як вона ? нормальна ? Бо в лісі, в якому збирав з дитинства гриби - такі не ростуть, а вчора жінка з лісу привезла. Я викинув, бо йду по принципу - якщо сумніваюсь в якомусь грибу - краще викинути. В неті пише що їстивний. Але на вигляд - мухомор мухоморомЩо скажете ви ?
Зауваження прийнято - викладаю фотку
Ось така
JUPITER написав:Викинув і вірно зробив.Сироїжку найчастіше путають з Блідою поганкою.Не знаєш гриба не бери.
"на смак"" - якщо пече, викидаемо.
xxOZ написав:"на смак"" - якщо пече, викидаемо.проверять грибы на вкус. Главный принцип - если есть хоть 0,0001% сомнения - выкинуть.
По поводу сыроежек и паганок - никогда не понимал КАК их можно перепутать? Два разных гриба.
p.s. хотя их могут путать если собирать в состоянии![]()
Зареєстровані учасники: Bing [Bot]