Друзі, вчора був на пресконференції начальника управління Держрибохорони в області Валентина Бондарчука (далі В.Б). Хочу вам розповісти про те, що лишилось за кадром. А почув я від нього дуже багато цікаво. Вибачте, якщо виклад буде дещо сумбурним.
1. В.Б. розвіяв кілька міфів про браків які культивуються в середовищі рибалок:
- в Україні за сітки і електролови таки передбачено кримінальну відповідальність. Бо багато разів чув мовля в Росії та Білорусі саджають за це а у нас ні. Виявляється можуть посадити і в нас. Хоча дійно Лукашенко браків прижав плотно.
2. Ще почув від В.Б. інформацію про те що наша рибохорона хоче заборонити промисловий вилов риби в Хрінниках і це добре.
3. Стосовно заборони продажу сіток, неводів які можуть використовуватись для бркон'єрського лову: так заборонили, але з ринків вони не зникли. Тепер продавці говорять що це не рибальські сітки а сітки для огорожі курчат.
4. Зараз інспектори рибохорони перевіряють орендарів водойм у двох районах стосовно виконання умов оренди. Відпоідно якщо будуть якісь порушення будуть вживати заходи.
5. Нехороші дядькі хочуть взяти в оренду озеро Сосно. На що В.Б. сказав будь-ласка АЛЕ визначіться для чого, і ось вимоги ... адже це природна водойма а не якась копанка (хоч і дамбоване) і тупо в оренду озеро ніхто не віддасть. А можна для організації аматорського рибальства, при цьому гроші брати не за рибу а за ті послуги і умови які створили на березі для комфорту і відпочинку. Але за словами В.Б. ті хлопці так і не змогли пояснити для чого їм озеро, тому В.Б. послав роз'яснення на районну раду в якому зазначає, що хрен він дозволить то озеро приватизувати.
6. Ще В.Б. розповів що держава нарешті почала виділяти нормально грошей. За які вперше за останні роки інспектори купили авто, лафет для моторки, ехолота, чотири Меркурія. А враховуючи що інспектои в рейд їздять озброєнні ледь не як спецназівці, то бракон'єрської "крові" прольється чимало. До речі В.Б. зазначив шо нині все зводиться не до того щоб знайти а потім наздогнати порушника. Наразі, говорить В.Б., все переходить в інтелектуальну площину. Інспектори заздалегідь планують свої операції, на них працюють інформатори... Так що охоронці водойм знаючи повадки бракон'єрів вираховують все до дрібниць. Карочє шахи.
Ще не втомив? Продовжую...
7. Про гроші. Є кошти, говорить В.Б., аби цього року зарибити кілька водойм. Хоч би й той самий Басів Кут.
8. Ну про нерест в вже знаєте... а от чи знаєте що в цей період навіть мотиля не можна мити? Отакої, я не знав
Напевне щось забув... але якщо й так В.Б. мене доповнить, а може що і виправить. Бо сам він теж на сайті зареєстрований.
А ще Валентин Михайлович просив декого з форумчан поважніше ставитись до праці інспекторів рибохорони. Особливо тих кого вже немає в живих
Если хочешь накормить голодного, не давай ему рыбу, а дай ФИДЕР и научи ее ловить. - Древнняя восточная мудрость