Право на безкоштовну риболовлю

Спілкування про рибалку, рибну ловлю і вилов риби
Борис1111
Той, що в джунглях сидить
Той, що в джунглях сидить
Повідомлень: 1
З нами з: 31 липня 2013, 16:13
Контактна інформація:

Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення Борис1111 »

Хто може прокоментувати положення ст.51 Водного кодексу України і положення кабінету міністрів від 29 травня 2013року? «Передача в оренду водного об’єкта здійснюється без обмеження права загального користування, якщо інше не визначено законом».постанова чітко зазначає, що орендар ставка чи озера не має права забороняти людям купатися у водоймі. А також рибалити, плавати на човнах, здійснювати забір води без застосування споруд або технічних пристроїв (наприклад, на полив) тощо.
Аватар користувача
MAXIMUS
Бро
Бро
Повідомлень: 1710
З нами з: 14 березня 2009, 01:00
Звідки: http://rivnefish.com/rcc/
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення MAXIMUS »

Борис1111 писав:Хто може прокоментувати положення ст.51 Водного кодексу України і положення кабінету міністрів від 29 травня 2013року? «Передача в оренду водного об’єкта здійснюється без обмеження права загального користування, якщо інше не визначено законом».постанова чітко зазначає, що орендар ставка чи озера не має права забороняти людям купатися у водоймі. А також рибалити, плавати на човнах, здійснювати забір води без застосування споруд або технічних пристроїв (наприклад, на полив) тощо.
Скоріш за все це стосується лише людей, які проживають в межах села чи селища, до якого відноситься дана водойма. Тобто , якщо у Вашому селі є орендований ставок , то Ви можете вільно ловити там рибу, але є одне "але". Немає жодних засобів впливу,тобто адміністративного покарання,яке б могло бути застосоване до орендарі в разі його відмови пустити Вас на водойму. Дуже у нас в країні слизьке законодавство - рибу ловити ви можете, але орендар може вас вигнати і йому за це нічого не буде)))
Аватар користувача
MAXIMUS
Бро
Бро
Повідомлень: 1710
З нами з: 14 березня 2009, 01:00
Звідки: http://rivnefish.com/rcc/
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення MAXIMUS »

Хоча може і всім можна - http://www.4vlada.com/ukraine/28427 - просто на кожен закон є свій закон і 100500 приписів і поправок(((
Аватар користувача
Россо-Неро
Козак
Козак
Повідомлень: 472
З нами з: 23 квітня 2008, 00:00
Звідки: город-герой
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення Россо-Неро »

ЛОВИТИ - можна всім....(тобто закидати вудочку і чекати покльовки)
ВИЛОВЛЮВАТИ - не дозволяється, якщо ставок в оренді. (забирати зловлену рибу з собою, - ставок воренді, рибу запускав власник - вона його)

я думаю так
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення stal1n »

Ви не гадайте, а проконсультуйтесь в юристів.

Я колись це питання досліджував:
В нашому регіоні рибалки дедалі частіше віддають перевагу штучним водоймам (ставкам) і лише частково здійснюють лов у річках, озерах та водосховищах. Це пов'язано з тим, що у природних водоймах, нажаль, з року в рік стає все менше і менше риби, а деякі види зникають назавжди.
Водойми які обирають рибалки аматори в більшості випадків мають своїх господарів і тому рибалка який приїжджає на таку водойму повинен знати свої права та обов’язки. З цією метою і виникла ця тема. Отож, давайте розпочнемо з головного - всі водні об’єкти загальнодержавного значення є власністю держави, а отже власністю Українського народу. На території Рівненської області, як і в більшості областей окрім півдня країни, всі водойми є водоймами загальнодержавного значення. Таким чином в користування надаються лише на умовах оренди і ніяк не можуть передаватись у приватну власність. В оренду водойми надають районні державні адміністрації. Для здійснення рибогосподарської діяльності чи надання послуг з організованого любительського рибальства орендарі повинні мати спеціальний дозвільний документ:
- для водойм до 10 га рибоводно-біологічне обґрунтування рибогосподарської експлуатації водойми погоджене управлінням рибоохорони та управлінням охорони природи;
- для водойм більше 10 га режим рибогосподарської експлуатації водойми затверджений Державним комітетом рибного господарства України.
А для організації аматорського вилову риби орендарі які мають зазначені вище документи повинні розробити Порядок здійснення любительського рибальства погоджений з органами рибоохорони та відвести спеціальну ділянку водойми для надання цих послуг. Лише за наявності таких документів орендар має право продавати відловлювальні картки чи так звані ліцензії на вилов риби. Кожен орендар, який надає послуги з аматорського вилову риби на вимогу рибалки зобов’язаний пред’явити ці документи. В разі їх відсутності рибак-аматор має право безперешкодно та безкоштовно здійснювати вилов риби, оскільки в такій водоймі вся риба є об’єктом державної власності.
У випадку якщо орендар має документи на право здійснення рибогосподарської діяльності він може надати Вам право на риболовлю або відмовити. Особа яка здійснює збір коштів за відловлювальні картки повинна пред’явити документ який засвідчує її особу і надає право на збір коштів за надані послуги. Відловлювальна картка повинна містити назву водойми, її місце розташування, термін дії, вартість та інше. Повинна бути засвідчена підписом керівника та мокрою печаткою, а також мати порядковий номер. За сплачені кошти Вам повинні надати чек про сплату з обов’язковим записом у спеціальний журнал де реєструються всі рибалки-аматори.
Також здійснювати організовані форми аматорського та спортивного рибальства можуть здійснювати об'єднання громадян за якими закріплено водойму. В таких організаціях практикується постійне або тимчасове членство яке і надає право на вилов риби.
І в будь-якому випадку рибалка аматор зобов’язаний виконувати Правила любительського та спортивного рибальства, а також вимоги виписані орендарем водного об’єкту.
За наявності посвідчення на безкоштовний лов риби мають право: інваліди І та ІІ груп; учасники війни та збройних конфліктів; учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій, а також діти до 16 років.


Всі норми щодо здійснення любительського та спортивного рибальства прописані у Правилах любительського та спортивного рибальства, що затверджені наказом Державного комітету рибного господарства України за №19 від 15.02.1999 року. В свою чергу громадяни та посадові особи які порушують зазначені вище правила несуть адміністративну відповідальність відповідно до ст. 85 ч.3, ч.4 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафні санкції від 34 до 640 грн. (залежно від виду правопорушення).

Відповідно до:
п. 1.2. Район дії Правил рибальства охоплює водойми таких умовних регіонів:а) Чорноморський;б) Азовський;в) внутрішні водойми.
п. 1.2.1. До Чорноморського регіону належать:
....
- усі внутрішні водойми Автономної Республіки Крим;
- інші внутрішні водойми в межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.
п. 4.1. Любительський лов риби, інших водних живих ресурсів здійснюється:
на водоймах загального користування — безкоштовно;
на водоймах, наданих громадським об’єднанням для організації любительського рибальства:
членам таких об’єднань — за їх членськими квитками;
іншим громадянам — за платними відловлювальними картками, які видаються цими об’єднаннями. Вартість таких карток встановлюється громадськими об’єднаннями за погодженням з фінансовими органами Автономної Республіки Крим або відповідної області та з органами рибоохорони;
на водоймах, де впроваджене платне рибальство, лов з берега, з човнів або з криги — за платними дозволами, що видаються органами рибоохорони.
Установлення плати за рибальство з берега допускається тільки на річках, площа водозбору яких не перевищує 50 тис. квадратних кіломертрів.
Право безплатного рибальства на водоймах, де впроваджене платне рибальство, а також на тих, що закріплені за громадськими об’єднаннями, надається (за наявності відповідного посвідчення):
інвалідам I та II груп;
учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорій, а також дітям до 16 років.

Є лише три випадки коли ця норма не діє:
1. Водойма є об'єктом природно-заповідного фонду де рибальство заборонено;
2. Водойма використовується як технічна, лікувальна, питна де рибальство заборонено;
3. Водойма місцевого значення і використовується в режимі Культурного рибного господарства (КРГ) де Правила рибальства не діють, а діють правила встановлені користувачем.
Ну це теорія, на практиці — зіпсований настрій, витрачені нерви, і можливо поламані вудки.
MAXIMUS писав:але є одне "але".
вибачте не втримають від оффтопу :ololo:

у них там вгалаі канал кльовий
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
SashulkaB3
Місцевий
Місцевий
Повідомлень: 305
З нами з: 09 липня 2009, 00:00
Звідки: с.Олександрія Рівненського р-ну
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення SashulkaB3 »

;;-)))
Жизнь - любить то что делаешь и делать то что любишь!!!
ehnaton
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 190
З нами з: 16 липня 2009, 00:00
Звідки: м.Рівне
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення ehnaton »

stal1n писав:Ви не гадайте, а проконсультуйтесь в юристів.
Ну це теорія, на практиці — зіпсований настрій, витрачені нерви, і можливо поламані вудки.
Вудки кажеш ? :) Вудки то в кращому випадку....приїдуть джипом - і відгемселять битками чи з АК чергу пустять....
Si vis pacem, para bellum ("хочеш миру - готуйся до війни")
Аватар користувача
MAXIMUS
Бро
Бро
Повідомлень: 1710
З нами з: 14 березня 2009, 01:00
Звідки: http://rivnefish.com/rcc/
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення MAXIMUS »

ehnaton писав:
stal1n писав:Ви не гадайте, а проконсультуйтесь в юристів.
Ну це теорія, на практиці — зіпсований настрій, витрачені нерви, і можливо поламані вудки.
Вудки кажеш ? :) Вудки то в кращому випадку....приїдуть джипом - і відгемселять битками чи з АК чергу пустять....
Ну в нас таких небагато, що з АК приїдуть. То ближче до Києва треба їхати за екстримом))) А якщо серйозно, то я думаю, що все буде як і раніше - будемо приїжджати , платити гроші і спокійно рибалити, а не розставляти палці веєром, мовляв ми маємо право рибалити безоплатно)))
Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення xxOZ »

Самый оптимальный вариант был бы - ловить можно всем, но пойманую рыбу либо выпускать, либо платить за нее по весу.
А так получается 100 заплати и уезжай с двумя 200г карасями с формулировкой от сторожа - "ничего, в следующий раз наловиш, когда погода лучше будет".
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення stal1n »

приєднуюсь до попереднього дописувача
і ось ще інформація до роздумів: http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/u ... hut-usi/p/
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
Delife
Боєць
Боєць
Повідомлень: 202
З нами з: 12 січня 2012, 19:23
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення Delife »

а де Хижняк виділив безплатні місця для купання?
А на рахунок рибалки, тут палка в 2 кінці.
Логічно не можна виловлювати рибу, яка запущена орендарем - це його гроші, його робота і його власність в орендованій водоймі (державній), а от аборигенні види риб - державні (хотів написати колгоспні, "все округ колгоспне, все навкруг моє"). Тобто логічно було б дозволити ловити дані види риб на орендованих ставках безкоштовно - державна риба в державній водоймі.
Але тоді повинен бути контроль з обох сторін, багато рибаків хапугі ще ті, як і деякі власники(Гільча наприклад, в Бочаниці взагалі на плитах написали - КУПАТИСЬ ЗАБОРОНЕНО 2-х метровими літерами).
Але знов одне "але", запускаєм карася у водойму де він був - і 50 років берем за його ловлю плату.
ІМХО, нововвведення позитивні, але "сирі", недороблені, ну як завжди. Та і Правила треба було б переглянуть. А то у нас рівняють всіх, і тих хто бере рибу мішками і тих хто ловить заради спортивного інтересу.
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення stal1n »

Сиджу, читаю Водник кодекс України. Стаття 51, частина 7:

Водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.
Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).
При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку.
У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.


Капець!
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
Delife
Боєць
Боєць
Повідомлень: 202
З нами з: 12 січня 2012, 19:23
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення Delife »

stal1n писав:Сиджу, читаю Водник кодекс України. Стаття 51, частина 7:

Водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.
Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).
При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку.
У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.


Капець!
Чого капець? Ця норма діє давно, дехто з орендарів уже привів у відповідність свої правила на водоймах. Практичного застосування немає, як і контролю за виконанням.
Взагалі, насьогодні, ця процедура використовується для "віджимання" прав оренди - приїхали на став реалізовувати свої право на безкоштовне водокористування, конфлікт, міліція, свідки, скарга в селищну\районну раду, розрив договору оренди. Новий орендар і по новій ;).
Там детупати заготовили ще нові, більш смачні, зміни до Водного кодексу, але хто буде забезпечувати право риболова? Без ПС походу не розберешся.
П.С. Тут з електроудочниками ладу навести не можуть, для відмазки пару протоколів на звичайних риболовів і все. Сумно.
П.П.С. Мені як на 90% спінінгісту подобається схема реалізації права на водокористування як у наших сусідів - купив картку на рік\сезон\день, і ловиш де завгодно. Якщо не наносиш шкоди власності орендаря :-) , наприклад, ловиш в Олександрії судака.
ehnaton
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 190
З нами з: 16 липня 2009, 00:00
Звідки: м.Рівне
Контактна інформація:

Re: Право на безкоштовну риболовлю

Непрочитане повідомлення ehnaton »

У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.
Може хтось у двох словах описати ці випадки ? А то влом "лопатити" увесь Закон. Може хтось по пам"яті швидше знайде їх у всьому тексті - буду вдячним за репост їх :a_g_a:
Si vis pacem, para bellum ("хочеш миру - готуйся до війни")
Відповісти

Повернутись до “Загальне”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей