КАРПАТИ!!!

Звіти про нахлистову рибалку. Вісті з водойм
Аватар користувача
tohin
Козак
Козак
Повідомлень: 484
З нами з: 19 листопада 2007, 01:00
Контактна інформація:

КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення tohin »

Дещо запізнілий звіт, про давно задуману та нещодавно здійснену поїздку!
Коли вже трішки починаєш розуміти на що повинен бути схожим нахлист :smu:sche_nie: , а тим більше коли при оверхеді не обертаєшся, щоб глянути чи розвернулась петля, і тим більше коли цілеспрямовано піймано вже трішки хвостів, ненароком починають закрадатись в голову думки :du_ma_et: про можливість половити на гірській ріці. Думки згодом поволі переростають в плани, котрі при великому бажанні досить швидко реалізуються. Так і в нашому випадку. Думки вголовах, потім декілька мимовільних фраз, які потім переросли в конкретні розмови і далекоглядні плани. Так у нас з STARTERом зароджувалась перша нахлистова міні експедиція в Карпати..
Хоча наважились ми можна сказати випадково. В телефонній розмові з своїм приятелем та колегою, Дмитром, що мешкає в Тисмениці і дууууже давно практикує нахлист, а також організовував два перших чемпіоната країни з нахлисту, дізнаюсь, що у нього запланований візит наших колег з Києва. Ми вирішуємо приєднатись. Узгоджуємо деталі, адже не хотілось втручатись у чиїсь плани. Виявилось ніхто непроти :dan_ser: . Повідомляю STARTERа про можливість здійснення маленької мрії, яку він звіснож радо підтримав :-ok-: .
Отже дату призначено. Почалась підготовка. Майже щоденні дзвінки Дімону, форуми...
Час пролетів досить швидко. Не встигли споглянутись, а ми вже мчали в бік Франківська. Доречі напередодні виїзду дізнаємось, що хлопаків зі столиці напревиликий жаль небуде, так як і нашого давнього друга, надійного напарника, KYMа :-( , який дізнався про можливість поїздки тільки коли стало відомо, що киян не буде. Особисті справи не дозволили насолодитись неповторно чистим повітрям Карпатських гір та шумом води, що стрімко мчить між каміняччям. Але гадаю, що ця поїздка стане гарним початком, і в наступний раз ми зможемо відпочити у великій, дружній, веселющій компасі. :ya_hoo_oo:
Добрались без проблем с комфортом, під трекі Armin Van Burren.
Тисмениця, гаряча кава від Дмитра з домашнім сирником. Перевантаження в Дімин Fiat Doblo і вперед, на зустріч новим враженням....
До місця призначення від Дмитрового будинку, біля 100 км, які пролетіли просто блискавично та весело, а також видовично, томущо манера їзди Франківських водіїв вражала, щоправда і висажувала неслабо :sh_ok: :ps_ih: ;;-)))
Вирішуємо спершу спробувати піймати форель на ріці Свіча. Сказано - зроблено. Прибуваємо, швиденечько напялюємо вейдерси, сумки, желети, оснащаємось і спускаємось до ріки. Декілька хвилин інструктажу від досвідченого Дімона, що потрібно робити, як проводити, йдемо пробувати відтворювати побачене....
Зображення
Буквально через пів-години у STARTERа відбувся дебют
Зображення
Радість на обличчі - неймовірна :ta_n_cor: емоції переповняють, сама, що не є нахлистова риба, піймана зовсім поруч..
Потім відзначається Дімон, причому дуплетом, майже одну за одною виймає дві форелькі з одного порожика.
Випереджаю його, стаю вище і буквально на першій проводці заробляю чітку покльовку на німфу, проте шуганувши в низ по течії повз мене, моя можлива перша фореля - чкурає. Не засмучуюсь - працюємо далі.
Вище себе помічаю приборкання STARTERом наступної красуні
Зображення
Радіємо разом. Кльове видовище. Стоїш на камінні, в поляризованих окулярах проглядується абсолютно все дно, на глибину кількох метрів, кожен камінчик. Досить рідко можна помітити рибку, вона маскується дуже ретельно, природний камуфляж ій в цьому сильно допомагає, і тільки правильна проводка приманки, або необережне поводження риболова :smu:sche_nie: може виявити рибку. Ось так проводиш німфу повз камінчик, який здавалося б бачиш абсолютно весь, раптом ТУЦ!! чіткий удар, підсічка і маленьке плямисте пружне тільце з неймовірною швидкістю пролітає повз тебе у воді, відчайдушно пручаючись і інколи навіть вистрибуючи з води, це просто... :cool_cool:
Десь приблизно по такому сценарію я таки взяв і свою першу форелю, щоправдв без свічки, з конкретною свічкою був пійманий самий більшечкий пструг а, близько 25 - 28 см довжиною..
А в мене отакенька
Зображення
Загалом за перший вихід на воду було піймано 5 + 1 схід у Віктора, близько 6 у Дімона ну і у мене 1 + 1 схід :smu:sche_nie:
Рушаємо на річку Мізунку, де плануємо піймати харіуса на суху муху і переночувати...
Розпалюємо багаття, ставимо намети і в річку пробувати піймати харіуса, скажу відразу в силу дуже низького рівня води він нас кльовом не побалував, але дещо зрозуміти вдалось. Одного залікового взяв Дімон, біля 25 см, у STARTERа було безліч виходів у харіусовому місці
Зображення
Але стомлені вирішуємо рухатись в табір, до якого досить немало, бо коли йдеш проти течії в бажанні піймати, то не помічаєш дистанцію, а коли доводиться повертатись, тільки тоді реально розумієш пробіг :-)
Ось так виглядав зворотній шлях на Свічі
Зображення
а ось так на мізунці
Зображення
Дімка люб"язно зготував для нас вечерю, ми ж рубали дрова, підготовлювали овочі, підрізали ковбаску...
Наша скромна ватра
Зображення
Досить культурно та просто чудово посидівши біля неї, завалюємось спати. Вставати рано не потрібно, бо кльові години наступають після 10ої, отже неспішно поснідавши, направляємось ловити харіуса, але як я вже казав, кльов був не фонтан, але декількох нанохаріусів довелось потримати в руках, плюс сходи і обриви більшого, томущо спокушався він лише на сухарь зв"язаний на 18 - 20 номері та на 0.08 - 0.10 повідку :)
Зображення
Такий стан речей, в порівнянні з досить активним кльовом форелі змусив нас зібрати табір та переїхати на Свічу.
Як виявилось на Свічі теж був дитячий день
Зображення
Але наш сенсей :aiki-do: всеж таки змусив одного залікового харіуса, близько 30 см спокуситись на запропоновану ним німфу, фото нажаль до нас ще не дібралось, але як тільки буде відразу з"явиться тут, а також хтось в ямці відтяпав йому німфу на 0.14 повідку :sh_ok:
Отака ось вийшла в нас поїздка, яка я думаю стане доброю традицією.
Дуже хотів би подякувати Віті STARTERу за надійну веселу компанію у реалізації даної поїздки,а також Дімону за радушний прийом, потрачений на нас час, та переданий досвід :-ok-:
Зображення
...вона чистила рибу,а він її жарив!
Аватар користувача
Vik
Герой
Герой
Повідомлень: 542
З нами з: 21 листопада 2007, 01:00
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення Vik »

:bra_vo: молодці!!!
Аватар користувача
Viktorovi4
Козак
Козак
Повідомлень: 464
З нами з: 13 січня 2009, 01:00
Телефон: 123456
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення Viktorovi4 »

НУ Тоха - молодцы. Прочитал отчет, чуть слёзы с глаз не пошли - Родина моя... Не молодцы парни, отчет супер. Я правда в этом году в Карпатах тоже ловил форель, но не пеструшку (как у Вас клевало), а радужную, вот фото:
Зображення
Хариус тоже очень плохо клевал - из-за низкого уровня воды.
Но что хочу так же сказать - форель и хариус, очень хорошо начинают клеватьв период средина октября и до декабря. Ловят эту рыбу в этот период - обычной поплавочной удочкой на червя (лучше красный).

Еще раз спасибо за увлекательнейший отчет.
РЫБАЛКА МОЯ - СТРАСТЬ!!!!!
Аватар користувача
tohin
Козак
Козак
Повідомлень: 484
З нами з: 19 листопада 2007, 01:00
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення tohin »

Цього вікенду нарешті випала нагода відвідати такі милі серцю Карпати. Так як через певні особисті причини довелось пропустити два цьогорічні меганахлистові заходи: Кубок України та семінар Strike-2013, а поїздка на Чемпіонат лишається під питанням, ми з подачі Віктора вирішуємо скористатись нагодою і приділити найближчі вихідні для вилазки в гори.
Зображення
Спершу планували вирушити в п’ятницю, але потрібно було завершити нагальні робочі справи, тому виїзд перенісся на суботу. Тож рано-вранці наш екіпаж рушив в напрямку Франківська. Була спроба заманити з собою спочатку Ростика зі Львову, досвідченого нахлистовика, потім Діму Петруняка, з Франківська. Проте Ростик подумки був вже десь біля ріки Сян у Польщі. Львівськи нахлистовики вирушили експедицією на Польську річку аби в повній мірі відчути, що таке справжній нахлист. А Дімі домашні клопоти ніяк не дозволяли скласти нам компанію. Тим паче, що наш виїзд «на рибів» носив досить неочікуваний характер і заздалегідь ми ні з ким не домовлялись. Ми не засмучувались, дізнались номер Макса зі Львова з яким познайомились на минулорічному Чемпіонаті України та спробували звабити на поїздку його, проте і в нього не виходило долучитись до нас.
Зображення
Скорегувавши місце дислокації по телефону з Дімою та Максом, вирушаємо в місце де ми були в минулому році, на річку Свіча. І зручно, і фактично весь наш досвід лову на гірських річках тісно пов’язаний саме з цими місцями. По дорозі нас наздоганяє радісна новина. Компанія все ж таки буде! Макс здзвонився з Орестом, ще одним знаним майстром нахлисту і дізнався, що він з сином Арсеном уже декілька днів мандрують гірськими просторами. Зідзвонились, домовились зустрітись біля відомого тамтешнього урочища.
Зображення
Ми дістались місця трішки раніше і побачили не дуже втішну картину. Вода в ріці була сильно замутнена. Приймаємо спільне рішення суттєво піднятись вверх по течії, пошукати місце для нічлігу та можливо дістатись ділянки з чистішою водою. Вже двома автівками підіймаємось вище кілометрів на 8. Вода все така ж мутна, зупиняємось і розбиваємо табір на підвищенні прямо над рікою, компанію нам склали Стрийські пластуни, це щось на кшталт американських скаутів. Наш варіант з багатою історією та своїми традиціями.
Зображення
Перетягуємо речі через річку, бо під’їхати на наших авто безпосередньо до місця нашої стоянки, як ми гадали було проблематично. Але трішки пізніше наші здогадки були спростовані місцевими жителями, які форсували річку всіма видами транспорту, починаючи від мотоциклу закінчуючи лісовозами. Отже вирішили попоїсти та зачекати ранку аби річка трішки очистилась.
Зображення
Вечір пройшов у дружній та веселій атмосфері: смажене м’ясо, пиво, в’язання мушок. Прокинувшись вранці розділюємось на дві групи, Віктор з Орестом їдуть у розвідку у верхів’я, довідатись причину замутнення води, а я лишаюсь біля табору. Швиденько встрибнув у вейдерси взяв вудку і пішов вверх по течії. Буквально на першому пулі , уже на розвороті німфи, в самій ямі муху хтось зупинив…
Підсічка і грубенький пирик (пирик - місцеваназва харіуса) почав пручатись на повідку. За декілька десят секунд він уже позував для камери. Я швиденько сфоткав його і відпустив додому. Тому що для рибки яка мешкає в гірських річках величезний стрес коли її дістають з води. Перед тим як брати рибу дорук, їх потрібно трішки потримати у воді, бо температура води близько 11-13 градусів, а вашого тіла 36. Риба може отримати термоопік, якщо її взяти сухою рукою. Спрацювала маленька німфа, яку називають "шоколадка" на №16 гачку з срібною 2.5 мм вольфрамовою голівкою. Відходжу від того місця на 7-8 м вище і на першій же проводці в затишку, збоку від бурляки характерна форелева покльовка, кілька секунд боротьби і… схід. Знову спрацювала маленька шоколадка.
Зображення
Зображення
За 20 хв проходжу ще трохи річки і бачу хлопців, що повернулись з розвідки. Вони відразу пропонують їхати вище, там вода швидше очищається. Я ж показую фото, розповідаю ситуацію. Рибка є і вона голодна – значить лишаємось. До слова, річка мутна через розробку нової рани Карпат. Лісівники рубають нову ділянку. Розробляти її будуть аж до осені, а отже і вода буде потерпати від цього ще не мало. Каміння в ріці покрите шаром мулу від того мутняку, який спускається по ріці… Але не будемо про наболіле.
Ми з Віктором рушаємо вверх по річці, а Орест з Арсеном вниз. Вітя майже відразу ловить форельку вище того місця де рибалив я. Згодом має схід, покльовка за каменем вверх по течії, миттєво переміщається вниз метрів на 4-5 і ховається в глибині бурла під великою каменюкою. Він заходить в ту бурляку куди майнула рибка, але там уже нікого немає.
Прикрий схід, але що поробиш - це гори, тут рибка набагато швидша та сильніша, ніж наша рівнинна. Не засмучуємось і шуруємо далі.
Зображення
Майже одночасно добираємось до цікавого місця. Досить довга та глибока яма з прогонами та «квартирами» вздовж струменю. Вона відразу проявила себе. Форель у Віктора і ще один пирик до 30 см у мене. Обидвоє взяли на зеленого бокоплава, у мене знову на розвороті німфи. Стаю вище і ловлю манюньку форельну, проте на шоколадку на 12 номері і теж з срібною голівкою. Загалом я мав ще 2 покльовки і один хороший схід, а Вітя – одненький схід і одну форельку в плюсі.
Зображення
На обіді вже навіть і їсти не хотілось. Швиденько поповнюємо запаси мух і нашвидкуруч перехопивши знову у воду. Під час обіду Орест зв’язав декілька мух, на які йому вдень вдалось з одного місця припаркувати близько 10 харіусів розміром 20-25 см. Відповідно і у наших флайбоксах з’явилось кілька схожих. Та муха і дала мені одну єдину результативну клюваку за вечір. Як виявилось непогано працювала муха з срібною головкою та шартрезним тораксом. Коли всі мої а-ля Орест покінчались, то ще одне спрацювання було на німфу з такими ж характеристиками. В ямі за бурлякою зупинка німфи, підсічка, біля 5 серйозних жимів і прикрий схід….
Зображення
Вечір. М’ясо. І пов’язухи, пов’язухи, пов’язухи… Пішов дощ, сховались в палатку, взяли ліхтарик і далі в’язали. В останній день я вирішив спуститись вниз по ріці, але пройшовши метрів 300 повернувся назад, тому що більшість місць придатних для якісної проводки розташовувались так, що постійно давали тінь на воду. Віктор з Орестом пішли по дорозі набагато вище і почали спускатись до табору.
За той ранок вдалось здобути тільки один схід і найважливішу для мене покльовку за всю поїздку. Знову нижче бурлячої води в затінку десь з 10-ої проводки сіла ВОНА. Боролась дуже достойно, декілька хвилин і метрів 10 вниз по течії…
Зображення
Тут починаєш розуміти всю силу дикої риби. Снасть 5-го класу, а це десь близько тесту 5-25 в спінінговому еквіваленті, гнулась досить пристойно, пструг (місцева назва форелі) постійно жала в дно і тягнула вниз по течії, підставляючі їй свої боки. Незабутні враження...
Поїздка видалась дуже кльовою в плані відпочинку та отриманого досвіду.
Хочу подякувати головному ідейному натхненнику Віктору STARTERу за вдалі вихідні, компанію. Також всім Львівським та Франківським колегам, що сприяли нам інформаційно, Оресту та його сину Арсену за дружню та веселу компанію.
...вона чистила рибу,а він її жарив!
Klim
Ледар
Ледар
Повідомлень: 37
З нами з: 04 липня 2013, 19:43
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення Klim »

Перша спроба порибалити на гірських річках Карпат була не вдала. В липні місяці вирвався на суботу і неділю, але несприятливі погодні умови не дозволили навіть спробувати
DSC_0001.jpg
DSC_0002.jpg
Друга спроба, 25.08.14 по 31.08.14 тиждень відпочинку у Карпатах знову розпочався з дощу. В понеділок з ранку прогулявся по річці, подивився місця де можна буде порибалити, все ніби добре
DSC_0003.jpg
DSC_0004.jpg
DSC_0006.jpg
Але розпочався дощ і знову "облом". Дощ закінчився в середу, в обід.
Стан річки на четвер
DSC_0007.jpg
DSC_0008.jpg
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Klim
Ледар
Ледар
Повідомлень: 37
З нами з: 04 липня 2013, 19:43
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення Klim »

В п'ятницю вода все ще каламутна і висока, але впіймати хочаб щось все таки вдалося
DSC_0009.jpg
Субота друга половина дня, погода чудова, стан річки чудовий
DSC_0010.jpg
DSC_0011.jpg
Впіймати щось окрім бистрянки не вдаєтья довго. На черговій проводці німфу щось зупиняє, підсікаю і відчуваю приємний спротив чогось більшого. За декілька секунд дістаю телефон і починаю фотографувати підтягуючи до себе вперше впійманого ХАРІУСА
DSC_0012.jpg
DSC_0013.jpg
DSC_0014.jpg
Харіус орієнтовно 25см швидко звільнений від гачка поплив підростати. Нарешті за два виїзди вдалося порибалити на гірській річці.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
tohin
Козак
Козак
Повідомлень: 484
З нами з: 19 листопада 2007, 01:00
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення tohin »

Круто!!!!! Вітаю!!!
Перший сезон по наху, а ти вже і головня поганяв і харіуса піймав. Це дійсно крутяк!
Шкода що не сильно щастило з погодою, так би більше відчув ріку, приноровився і фоток з харьками і форелями було б більше.
Але то все попереду. Місця суперові.
Сподобалось?
...вона чистила рибу,а він її жарив!
Klim
Ледар
Ледар
Повідомлень: 37
З нами з: 04 липня 2013, 19:43
Контактна інформація:

Re: КАРПАТИ!!!

Непрочитане повідомлення Klim »

Сподобалось, це легко сказано. Була б можливість, кожні вихідні проводивби на Карпатських річках ))))
Відповісти

Повернутись до “Звіти”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей