річка Устя

Даний розділ форуму створений для збору інформації про водойми Рівненської області
Правила форуму
Даний розділ форуму створений для збору інформації про водойми, для того, щоб додати їх на головну мапу сайту

Перед створенням нової теми обов'язково спочатку скористайтесь пошуком, як на сайті так і на цьому форумі — можливо водойма вже існує.
Коли пишете нове повідомлення в тему, то пишіть щось корисне, а не: "як кльов?"
Якщо ви вже наважились створити тему, то величезне прохання описати все згідно правил: вартість риболовлі, стан доріг, конкретні місця ловлі, час коли можна ловити, снасті, прикормка, наживка. І фотографії, побільше якісних фотографій :)

Рибалки будуть вам дуже вдячні!
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

річка Устя

Непрочитане повідомлення stal1n »

Створив цю тему для обговорення місцевої водяної артерії.
Загалом — все погано, але будемо вірити в краще :)
Ось свіжий сюжетик про Устю і мільйонні розпили грошей:


Актуальне фото:
Зображення
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: річка Устя

Непрочитане повідомлення stal1n »

Цікава інформація з рівненського форуму:

Нещодавно був зачитаний звіт про хід викоання цієї програми. Щоправда, не надто розгорнутий і інформативний:


Маленька річка Устя не витримує хамського ставлення. Про це говорять і екологи і чиновники. Відтак вже декілька років у Рівному існує програма розчищення і впорядкування малих річок. Однією з найбільших причин, через що страждає Устя, це відсутність каналізаційних мереж, зливової каналізації, забудова заплави річки, укріплення русла річки бетонними плитами, які заважають течії. Що вже зробили, аби врятувати Устю - звітує начальник управління економіки міста.

http://rivne1.tv/Info/?id=63657
Отже, у відео було сказано, що побудували 3500 метрів каналізаційних мереж на 21 вулиці. Озвучені назви 5-ти вулиць: Дарвіна, Виговського, Вітебська, Єсеніна, Кропивницького - жодна з них не знаходиться поблизу Усті чи Басів Кута.

Про те, хто забруднює Устю, озера гідропарку і Басів Кут, можна в деталях почитати у цій статті від 2013 року (рекомендую): http://4vlada.com/rivne/20889. Ось кілька витягів з неї:
Ще у 2006 році, за каденції Рівненського міського голови Віктора Чайки, за його дорученням комунальники намагалися з’ясувати, хто забруднює Устю, озеро Басів Кут та озера гідропарку. Для виявлення джерел забруднення вдалися до послуг водолазів.

Як рапортував тодішній начальник міського управління ЖКГ Юрій Собчук, до списку забруднювачів потрапили 90 відсотків мешканців Басового Кута. Як з’ясувалося, до водовідвідних каналів, по яких в Устю й озера мали відводитися грунтові та дощові води, вони підключили свої септики. В результаті у водойми зливаються каналізаційні нечистоти.

У 2007 році водолази знову обстежили Устю, її акваторію та канали, які впадають в річку та озера гідропарку у районі вулиці Севастопольської. Виявили понад 50 несанкціонованих врізок-скидів нечистот, спрямованих у водойми від приватного сектора.

Всі ці канали стоків було зафіксовано, й роботу з їх ліквідації мала продовжити спеціальна комісія за участі прокуратури та управління екології на чолі із заступником міського голови Олексієм Хмилецьким.

Винних у забрудненні мали притягнути до адмінвідповідальності й змусити відключити септики від водовідвідних каналів. Однак усі ті наміри так і залишилися на паперах.

У жовтні 2009-го мешкані вулиці Набережної разом із громадськими активістами міста зафіксували факт забруднення річки в районі стадіону «Олімп», розташованому на цій вулиці.

Упродовж п᾽яти годин (з 14.00 до 19.00) 29 жовтня 2009 року вони знімали на цифрову фотокамеру, як через стічну трубу у водойму скидались рідкі та тверді нечистоти.

Керівництво міста тоді відповіло щось на кшталт, мовляв, ці нечистоти йдуть… на корм рибі.

........

Мешканці ж району Басового Кута основною причиною забруднення вважають відсутність у їхньому районі центреалізованої каналізації.

– Одні добросовісно щомісяця платять по сто і більше гривень за викачування септика у своїх будинках, – розповідає Костянтин Петрович з вулиці Малорівненської, – інші ж не хочуть платити за викачування власних нечистот, тому просто зливають їх у потічки, що ведуть до Усті та озер гідропарку. Влада знає про негерметичні септики в Басовому Куті вже років 50, але нічого не робить, мабуть чекає епідемії. Вихід один – на Басовому Куті потрібно зробити каналізацію. Ми готові навіть співфінансувати проект. З такою пропозицією звернулися до міського голови і депутатів, але відповіді немає.

........

...міські чиновники не реагують на занепокоєння мешканців з приводу того, що стоки з туберкульозного диспансера, розташованого на вулиці Дворецькій, ідуть у водойми міста.
Про те, що передбачає Програма розчищення і впорядкування малих річок по відношенню до Усті і Басів Кута, влітку 2015 року розповів мер В.Хомко:
Науковці Рівненського «водніка» спробують врятувати Устю

Під час розгляду виконання «Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011-2015 роки» у 2014 році на засіданні міськвиконкому окремо було розглянуто проблему із забрудненням річки Устя, що на сьогодні є однією з найбільш нагальних. Після звіту начальника управління економіки міста Микола Кирея ситуацію прокоментував Володимир Хомко.

- Всі бачили проблему з нашою річкою Устя - проблема колосальна і виникла вона не вчора, - зазначив міський голова. - На мій погляд, є три складові цієї проблеми: зміна гідрологічного режиму річки і зменшення течії внаслідок непродуманого використання, забудова Царського села, у зв’язку з чим катастрофічно погіршився стан озера, та каналізація в місті Рівне. Тому ми розробили такий план: в першу чергу побудувати каналізаційні мережі в Царському селі та Басовому Куті, щоб припинити скидання стоків у річку, а також спробувати змінити русло річки. Цим наразі займається кафедра гідротехнічних споруд нашого університету водного господарства та природокористування.

Проект передбачає осушення заболоченої ділянки за водоканалом в районі вулиці Котляревського, а також ремонт двох шлюзів Усті – на Басовому Куті і на проспекті Миру, біля кафе «Венеція». На думку Володимира Хомка, це дозволить зберегти від забруднення ті дві-три притоки річки, які ще залишилися. Адже в районі Квасилова Устя забудована і розкопана до самого гирла, що, безперечно, заборонено всіма світовими нормами.

Міський голова запевнив, що ця колосальна для міста програма буде фінансуватися попри всі негаразди. А також додав, що побудова каналізації в Царському селі відбуватиметься на умовах співфінансування з мешканцями окремих вулиць 50х50.

http://golosno.com.ua/novini/1428500261 ... ustyu.html
Під час зачитування останнього звіту по цій програмі 12 квітня 2016, Хомко розповів про зміну русла Усті:
.....

- Найбільша причина – це те, що вона маленька. Була б вона, хоча б як Десна то проковтнула те лайно. Був би штраф 20-30 тисяч гривень і все на тому закінчилося. Друга причина – це те, що в річку потрапляє все зі зливових стоків. Третє – це забудова пойми річки. І ще одна причина – це саме русло річки. Треба робити тимчасовий шлюз, тимчасове русло. Це все намічено. Кошти є. Шлюз мені обіцяють зробити до кінця цього року. Тоді зможемо управляти стоком річки Устя. Такий план намітили, порадилися з водниками. Якщо все вдасться, то буде ефект, - зазначив Хомко.

http://charivne.info/rivne-news/19081-k ... b-te-lajno
Для мене не надто є зрозумілим, що мається на увазі під тимчасовим руслом і тимчасовим шлюзом. Якісь роботи ведуться над шлюзом біля кафе "Венеція", але він мабуть тут ні до чого. Жодного будівництва шлюзів від дамби на Басів Куті до РівнеЕнерго не ведеться, як і копання тимчасових русел, очевидно. Оскільки я не інженер по гідротехнічних спорудах, то навіть не уявляю як це все можна зробити, окрім як прокопати русло через поля навколо Рівного, і осушити Басів Кут) Може там щось дійсно копають ?

І мушу визнати, для мене було несподіванкою дізнатись, що в Басів Кут, гідропарк і річку зливаються стоки з септиків. Думав, там лише зливові стоки.

Однак, типічні рівняни продемонстрували наочно, що їм важлива лише власна хата. А на решту людей, котрі купаються наприклад в Басів Куті, їм насрати як в переносному сенсі, так і в прямому.

Мені здається, на багато простіше, ефективніше і дешевше було б просто оплачувати за рахунок міста (повністю або частково) послуги асенізатора для очистки септиків в приватних секторах, замість того щоб чекати роками побудови каналізаційної мережі на кожній вулиці.

А також можна боротись з тими, хто зливає стоки у водойми, їхніми ж методами. Так само, як і вони, зробити таємно врізку в підземний канал, і засипати туди суміш гравію з цементним розчином. Через кілька місяців (а в разі рясних дощів і раніше) у зловмисників із сантехніки поллється лайно, і вони заб'ють на сполох. Звернутися напряму до комунальників не зможуть, адже врізались в канал незаконно. Виходів 2: або викликати асенізатор і прибирати врізку, або давати хабар комунальникам щоб ті знайшли де забилось, і поремонтували.
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: річка Устя

Непрочитане повідомлення stal1n »

Цікава інформація з рівненського форуму:

Нещодавно був зачитаний звіт про хід викоання цієї програми. Щоправда, не надто розгорнутий і інформативний:


Маленька річка Устя не витримує хамського ставлення. Про це говорять і екологи і чиновники. Відтак вже декілька років у Рівному існує програма розчищення і впорядкування малих річок. Однією з найбільших причин, через що страждає Устя, це відсутність каналізаційних мереж, зливової каналізації, забудова заплави річки, укріплення русла річки бетонними плитами, які заважають течії. Що вже зробили, аби врятувати Устю - звітує начальник управління економіки міста.

http://rivne1.tv/Info/?id=63657
Отже, у відео було сказано, що побудували 3500 метрів каналізаційних мереж на 21 вулиці. Озвучені назви 5-ти вулиць: Дарвіна, Виговського, Вітебська, Єсеніна, Кропивницького - жодна з них не знаходиться поблизу Усті чи Басів Кута.

Про те, хто забруднює Устю, озера гідропарку і Басів Кут, можна в деталях почитати у цій статті від 2013 року (рекомендую): http://4vlada.com/rivne/20889. Ось кілька витягів з неї:
Ще у 2006 році, за каденції Рівненського міського голови Віктора Чайки, за його дорученням комунальники намагалися з’ясувати, хто забруднює Устю, озеро Басів Кут та озера гідропарку. Для виявлення джерел забруднення вдалися до послуг водолазів.

Як рапортував тодішній начальник міського управління ЖКГ Юрій Собчук, до списку забруднювачів потрапили 90 відсотків мешканців Басового Кута. Як з’ясувалося, до водовідвідних каналів, по яких в Устю й озера мали відводитися грунтові та дощові води, вони підключили свої септики. В результаті у водойми зливаються каналізаційні нечистоти.

У 2007 році водолази знову обстежили Устю, її акваторію та канали, які впадають в річку та озера гідропарку у районі вулиці Севастопольської. Виявили понад 50 несанкціонованих врізок-скидів нечистот, спрямованих у водойми від приватного сектора.

Всі ці канали стоків було зафіксовано, й роботу з їх ліквідації мала продовжити спеціальна комісія за участі прокуратури та управління екології на чолі із заступником міського голови Олексієм Хмилецьким.

Винних у забрудненні мали притягнути до адмінвідповідальності й змусити відключити септики від водовідвідних каналів. Однак усі ті наміри так і залишилися на паперах.

У жовтні 2009-го мешкані вулиці Набережної разом із громадськими активістами міста зафіксували факт забруднення річки в районі стадіону «Олімп», розташованому на цій вулиці.

Упродовж п᾽яти годин (з 14.00 до 19.00) 29 жовтня 2009 року вони знімали на цифрову фотокамеру, як через стічну трубу у водойму скидались рідкі та тверді нечистоти.

Керівництво міста тоді відповіло щось на кшталт, мовляв, ці нечистоти йдуть… на корм рибі.

........

Мешканці ж району Басового Кута основною причиною забруднення вважають відсутність у їхньому районі центреалізованої каналізації.

– Одні добросовісно щомісяця платять по сто і більше гривень за викачування септика у своїх будинках, – розповідає Костянтин Петрович з вулиці Малорівненської, – інші ж не хочуть платити за викачування власних нечистот, тому просто зливають їх у потічки, що ведуть до Усті та озер гідропарку. Влада знає про негерметичні септики в Басовому Куті вже років 50, але нічого не робить, мабуть чекає епідемії. Вихід один – на Басовому Куті потрібно зробити каналізацію. Ми готові навіть співфінансувати проект. З такою пропозицією звернулися до міського голови і депутатів, але відповіді немає.

........

...міські чиновники не реагують на занепокоєння мешканців з приводу того, що стоки з туберкульозного диспансера, розташованого на вулиці Дворецькій, ідуть у водойми міста.
Про те, що передбачає Програма розчищення і впорядкування малих річок по відношенню до Усті і Басів Кута, влітку 2015 року розповів мер В.Хомко:
Науковці Рівненського «водніка» спробують врятувати Устю

Під час розгляду виконання «Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011-2015 роки» у 2014 році на засіданні міськвиконкому окремо було розглянуто проблему із забрудненням річки Устя, що на сьогодні є однією з найбільш нагальних. Після звіту начальника управління економіки міста Микола Кирея ситуацію прокоментував Володимир Хомко.

- Всі бачили проблему з нашою річкою Устя - проблема колосальна і виникла вона не вчора, - зазначив міський голова. - На мій погляд, є три складові цієї проблеми: зміна гідрологічного режиму річки і зменшення течії внаслідок непродуманого використання, забудова Царського села, у зв’язку з чим катастрофічно погіршився стан озера, та каналізація в місті Рівне. Тому ми розробили такий план: в першу чергу побудувати каналізаційні мережі в Царському селі та Басовому Куті, щоб припинити скидання стоків у річку, а також спробувати змінити русло річки. Цим наразі займається кафедра гідротехнічних споруд нашого університету водного господарства та природокористування.

Проект передбачає осушення заболоченої ділянки за водоканалом в районі вулиці Котляревського, а також ремонт двох шлюзів Усті – на Басовому Куті і на проспекті Миру, біля кафе «Венеція». На думку Володимира Хомка, це дозволить зберегти від забруднення ті дві-три притоки річки, які ще залишилися. Адже в районі Квасилова Устя забудована і розкопана до самого гирла, що, безперечно, заборонено всіма світовими нормами.

Міський голова запевнив, що ця колосальна для міста програма буде фінансуватися попри всі негаразди. А також додав, що побудова каналізації в Царському селі відбуватиметься на умовах співфінансування з мешканцями окремих вулиць 50х50.

http://golosno.com.ua/novini/1428500261 ... ustyu.html
Під час зачитування останнього звіту по цій програмі 12 квітня 2016, Хомко розповів про зміну русла Усті:
.....

- Найбільша причина – це те, що вона маленька. Була б вона, хоча б як Десна то проковтнула те лайно. Був би штраф 20-30 тисяч гривень і все на тому закінчилося. Друга причина – це те, що в річку потрапляє все зі зливових стоків. Третє – це забудова пойми річки. І ще одна причина – це саме русло річки. Треба робити тимчасовий шлюз, тимчасове русло. Це все намічено. Кошти є. Шлюз мені обіцяють зробити до кінця цього року. Тоді зможемо управляти стоком річки Устя. Такий план намітили, порадилися з водниками. Якщо все вдасться, то буде ефект, - зазначив Хомко.

http://charivne.info/rivne-news/19081-k ... b-te-lajno
Для мене не надто є зрозумілим, що мається на увазі під тимчасовим руслом і тимчасовим шлюзом. Якісь роботи ведуться над шлюзом біля кафе "Венеція", але він мабуть тут ні до чого. Жодного будівництва шлюзів від дамби на Басів Куті до РівнеЕнерго не ведеться, як і копання тимчасових русел, очевидно. Оскільки я не інженер по гідротехнічних спорудах, то навіть не уявляю як це все можна зробити, окрім як прокопати русло через поля навколо Рівного, і осушити Басів Кут) Може там щось дійсно копають ?

І мушу визнати, для мене було несподіванкою дізнатись, що в Басів Кут, гідропарк і річку зливаються стоки з септиків. Думав, там лише зливові стоки.

Однак, типічні рівняни продемонстрували наочно, що їм важлива лише власна хата. А на решту людей, котрі купаються наприклад в Басів Куті, їм насрати як в переносному сенсі, так і в прямому.

Мені здається, на багато простіше, ефективніше і дешевше було б просто оплачувати за рахунок міста (повністю або частково) послуги асенізатора для очистки септиків в приватних секторах, замість того щоб чекати роками побудови каналізаційної мережі на кожній вулиці.

А також можна боротись з тими, хто зливає стоки у водойми, їхніми ж методами. Так само, як і вони, зробити таємно врізку в підземний канал, і засипати туди суміш гравію з цементним розчином. Через кілька місяців (а в разі рясних дощів і раніше) у зловмисників із сантехніки поллється лайно, і вони заб'ють на сполох. Звернутися напряму до комунальників не зможуть, адже врізались в канал незаконно. Виходів 2: або викликати асенізатор і прибирати врізку, або давати хабар комунальникам щоб ті знайшли де забилось, і поремонтували.
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
SPIN
Герой
Герой
Повідомлень: 671
З нами з: 13 травня 2008, 00:00
Контактна інформація:

Re: річка Устя

Непрочитане повідомлення SPIN »

Про зливи нечистот в Б.Кут я знав давно з публікацій в пресі, тому, незважаючи на близькість цієї водойми, при можливості надаю перевагу іншим.
Мене цікавить, як численним Рівнянам не гидко купатися літом, коли вода прогріта, цвіте і ще й "здобрена" різними хворобливими паличками і іншою гидотою.
Колись тут на форумі питав про рибу, яку ловлять на Б.Куті, яка вона на смак, чи не гидко їсти, мені тоді казали - нічо, нормальноЗображення
Vad
Той, що в джунглях сидить
Той, що в джунглях сидить
Повідомлень: 1
З нами з: 29 березня 2018, 12:18
Контактна інформація:

Re: річка Устя

Непрочитане повідомлення Vad »

Привіт
Підпишіть петицію "Зупинити незаконні скиди у річку Устя" - http://www.city-adm.rv.ua/Petitions/view-petition/279

На початку березня Екоклуб зафіксував 12 несанкціонованих стоків, через які у річку без очистки потрапляють стічні води із будівель неподалік. Це одна з причин «цвітіння» води і масової гибелі риб щоліта.

Так відбувається тому, що частина будинків поблизу річки досі не має каналізації, а мешканці будинків не користуються послугами асинезаторів та скидають свої стічні води у річку.

Зафіксовані Екоклубом місця незаконних скидів у річку на карті: https://goo.gl/5s1UUU
Відповісти

Повернутись до “Рівненщина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей