Нідерланди

Звіти про фідерну рибалку. Вісті з водойм
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Нідерланди

Непрочитане повідомлення stal1n »

Риболовля в Нідерландах. Річка Спарне 23-25.06.2018

Компаньйони: Діма Малафей, Анатолій Іванович Кирилюк.
Погода: така собі. Зранку завжди було доволі прохолодно, навіть іноді прокапував маленький дощик. Температура десь +15. Небо все в сірих хмарах. Але до обіду розпогоджувалось.
Рівень води: в нормі.
Час ловлі: ловили ми десь з восьмої до першої.
Місце: перші два дні прямо там, де позначене це місце, а третього дня в селі Спарндам, там де ця річка з'єднується з озером Mooie Nel.
Вартість рибалки: рибалити безкоштовно, лише потрібно придбати дозвіл на річну риболовлю на водоймах Нідерландів, так званий VISpas.
Зловлено: плотва та лящі, також влетів випадковий окунь.
Наживка: опариш, солодка консервована кукурудза.
Прикормка: VDE "Base Mix" + VDE "BRX" та окремо VDE "G5".
Снасті: фідер.

Вступ
Мій друг, що переїхав жити в Гарлем (передмістя Амстердаму) запросив мене в гості ще коли приїжджав до батьків сюди взимку. Можливо пізніше я опишу свої враження про всю цю поїздку і лишу тут посилання.
Тож готуватись я почав завчасно. Перш за все, я дізнався про умови риболовлі там. Для того, щоб рибалити на муніципальних водоймах потрібен дозвіл VISpas, придбати його можна у будь-якому відділенні пошти або ж рибальському магазині. Мало того, його можливо навіть замовити через мережу інтернет. Як виявилось, це був найпростіший шлях, тому що на практиці далеко не в кожній "пошті" щось знають про цей фіспас, а в рибальських магазинах він коштує більше сорока євро. Купується він один раз на рік і дозволяє рибалити практично на будь-якому озері, каналі чи річці. Коштує він 30 євро, але й тут можна схитрувати і придбати Kleine VISpas (малий дозвіл) всього за 14 євро, що дає змогу рибалити на всіх річках і великих каналах, але не двома, а лише однією вудкою - якраз те, що й потрібно для фідеру :) Про це все детально можна прочитати ось тут: https://www.visplanner.nl
Задовго до виїзду я почав шукати будь-яку інформацію про риболовлю в цих краях. Класика жанру - на рибальських форумах: http://www.visserslatijn.nl/forum/showthread.php?16426-Feeder-fishing-in-the-Netherlands-in-summer-2018 Також створив тему в спеціальному сабреддіті присвяченому Нідерландам: https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/7pp9jz/fishing_in_the_netherlands_in_summer_2018 Ну й звісно питав в знайомих своїх знайомих, можливо хтось там вже був з вудочкою. Саме так знайшов чоловіка з іменем Валерій, якій мене зорієнтував по прикормках і наживкам для плотви-ляща і загалом про ловлю на каналах, за що йому величезне дякую. За кілька тижнів до самого виїзду зі мною зв'язався британець з іменем Тоні, який зараз проживає в самому Гарлемі і там рибалить. Він поділився зі мною рибними місцями, адресами магазинів де можна придбати хробаки і т.п. Йому теж окреме велике дякую.
Рибалити планували з нашої компанії двоє: я і батько мого друга, якого ми привезли з собою.
Отже, моя Скаутинка пронесла мене через всю неньку, Польщу, Німеччину і доставила до північної Голландії в місто Гарлем. На наступний день після приїзду я з братом пройшлись по найближчих ймовірних точках рибної ловлі, щоб точно визначитись, де ж нам буде найзручніше рибалити.
Зображення

День перший
Погода була дуже прохолодною, з самого ранку капав дощ, тому на місце приїхали десь після восьмої. Я спочатку поставив машину доволі далеко від місця риболовлі (з парковками тут напряг і майже всі платні), але згодом після спілкування з місцевими мешканцями переставив поряд з собою. Тому рибалити ми почали десь о дев'ятій.
Я знайшов чітку лінію ракушняку в двадцяти семи обертах котушки від берегу, там і ловив. Один фідер(мій) на світлій прикормці, інший(Анатолія Івановича) на темній.
Після стартового пригодовування відразу почались клювання, але це були дрібні підлящики. Потім почала брати й плотва, десь з долоню розміром.
Зображення
На чорну прикормку клювало краще. Але на світлу о 12:40 мені вдалось взяти ляща вагою більше кілограма.
На наступний день я твердо вирішив спробувати калібрувати рибу використавши в якості прикормки й (особливо) насадки солодку кукурудзу. В цей же день в супермаркеті по скаженій ціні роздобув останню і з нетерпінням чекав наступного дня. Адже тепер я знав як вірно запаркувати машину і точні точки ловлі.
Зображення
Мій брат цього вечора гуляв з пацанами по Гарлемьских церквах-пивних-дискотеках до четвертої ранку, тому я його ледь добудився наступного ранку :)

День другий
На місці ми вже були без чогось сьома. Клювати почало не відразу, але тепер я розраховува на більшеньку рибку. Один фідер був суто з опаришем, а інший лише на кукурудзі. І дійсно, на останню клювала плотва більшого розміру.
Зображення
Треба було бути дуже обережним при ловлі, тому що цілий день туди-сюди по річці ходили човни. Один здоровий йшов так близько до мене, а я закинув фідер якраз так, що волосінь ще тонула в товщі води, що човен своїм кілем дістав її і порвав таку хорошу годівничку. Також всі люди на тих човнах привітливо вітались з нами. Те ж стосується і перехожих. Пару чоловік з ким я починав розмову цікавились першим ділом чи є у нас дозволи на риболовлю :) Але ніхто з перевіряючих за ці дні до нас так і не підійшов.
Цього дня я спіймав два ляща, одного все на ті ж опариші, а іншого на кукурудзу.
Зображення
Коли потепліло геть, то риболовля стала одноманітною: на кукурудзу клювала дебела плотва. Мені це стало не цікаво і ми не зважаючи на протести Анатолія Івановича забралися геть :)

День третій
Я вирішив змінити місце ловлі і поїхати не на південь Гарлему, а на його північ. Мені видалось дуже перспективним місце, де річка Спарне зливається з озером Mooie Nel. Поки було холодно, то я доволі довго маркерився і шукав перспективні місця. Смуга ракушняку тут була в 45 метрах від берегу. Один фідер відразу зарядив туди, а тяжким продовжував прощупувати дальняк.
Зображення
Коли на перший фідер вже справно клювали підлящики, то я ще шукав другим якісь аномалії. Нічого толком не знайшовши, все-таки спробував ловити ним з далеку. Але там клювала лише дрібнота і я його переставив теж на сорок з чимось метрів, але ловив зовсім збоку й іншою (плотвиною чорною) прикормкою і лише на опариш. Що цікаво, саме так і клюнув лящ цього дня.
Зображення
На кукурудзу явно клювало краще і плотва була доволі великою. Я зрізав об дрейсену десь з п'ять повідків, як бритвою! Також був схід якоїсь більшої риби, яку я дав виважувати Анатолію Івановичу, ех! Незважаючи на ці дрібні невдачі ми класно прокайфували від ловлі цих срібних батонів.
Зображення
Після риболовлі я спілкувався з місцевим рибалкою, який як на зло не знав англійської, але не зважаючи на це, ми такі знайшли спільну мову і розуміли один одного :) Улов у нього був точно такий самий, як у нас. Хіба що лящик у нього був меншим і лише один. Що прикольно, ловив він фідером лише в десяти метрах від берегу!
Зображення

Зовсім трішки відео, щоб передати атмосферу:


Деякі висновки
- риби багато, вона не лякана і клює дуже добре;
- краще все-таки знайти за що зачепитися на дні;
- калібрувати рибу можливо більшою наживкою;
- гарний лящ в трьох випадках взяв на опариша і лише в одному на кукурудзу;
- інших рибалок майже не було і це при таких чудових умовах для ловлі і таким кльовом;
- тут дуже, дуже, дуже гарно для риболовлі. Я вражений.

Цей же запис на нашому вебсайті зі всіма фотографіями: Риболовля в Нідерландах. Річка Спарне 23-25.06.2018
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Відповісти

Повернутись до “Звіти”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей