Чехія (Прага)

Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення xxOZ »

В цьому повідомленні не буде про саму рибалку, про неї буде згодом. В ньому буде невеличка оповідь про те, як я розширив географію риболовних місць. і став членом Союзу чеських риболовів)... Отже все по порядку.
Так як необхідно було декілька місяців провести за кордоном, а саме в Чехії, то ще тижнів два до виїзду відкрив інтернет в пошуках інформації про рибалку в данній країні. Без рибалки ці місяці були б каторгою, тому з надією почав пошук інформації. Виявилось, що в чехії існують досить суворі і чесні закони по відношенню до рибалок, а саме основне - до риби. Для того що б ловити і не мати проблем з законом - необхідно бути зареєстрованим рибалкою, та мати ліцензію. При біглому пошуку вартість ліцензії коливалась від декількох сотень, до декількох тисяч корун(крона - офіційна валюта Чехії). Але навіть тоді я розумів, що це спреведливо, оскільки тільки такими методами можна контролювати данний вид відпочинку. Отже необхідно було отримати ці два документи. В подальших пошуках вияснив що отримати ліцензію досить легко, а от Листок рибалки - необхідно здавати екзамен на знання всіх правил. Далі пошуки привели на офіційний документ, де ті всі правила описані, звичайно що на ческій мові, яку я вперше в очі побачив. Але боятись не звик, і незнайомо незрозумілі слова дядько гугл допомагав перевести. Нактнувся також на офіційний сайт з екзаменаційними питаннями.... Розраховував що поїду десь за тиждень-другий.... і раптово виявляється що необхідно їхати вже через день... В авральному порядку шурую в магазин по твердий кофр(постійно випадково ламав спінінги при перевозці). Докупляю всякі розхідники, приманки і т.п. Збираюсь. В вечір перед виїздом знову лізу в інтернет, але на цей раз в пошуках людини яка зможе прояснити більш детально всю інформацію, бо колись сама на власній шкурі змогла пройти те, що очікувало мене попереду. десь на 3-4 сайті побачив професійного гіда - http://fishinginprague.com, швидкий пошук контактів і вже пишу йому в месенджер деякі питання...
Дорога з Рівного.

ЗображенняЗображення

Пройшов польский кордон.

ЗображенняЗображення

Тубус довелось привязати, бо під час зупинок він все намагався змитись гуляти по салону.

ЗображенняЗображення

Приїзд.
Перший тиждень пройшов швидко, в перший день прогулявся по місту, відразу поперся на Влтаву.

ЗображенняЗображення

Риба є!

ЗображенняЗображення

А потім в один із днів по дорозі на роботу побачив нарешті водойму на якій по любому був хижак, проте на перилах вісів знак - Zákaz rybolovu. Ну раз Заказ - так заказ.
І ось в один із днів він відписав. Так, по суті, я і познайомився з Олегом. Уточнив декілька питань і він запропонував допомогти отримати документи. Домовились на середу, бо в них данний підрозділ що займається видачею документів працює лише в понеділок та середу. ВІдпросився з роботи.
Середа. Зустрілись. Після здачі екзамену видають щось на рахунок довідки про успішно складений тест. Екзамен можна здавати як в офіційному міському відділенні(я його якось так називаю), так і в союзі риболовів. З цією бумагою їдемо в територіальне відділення, і вже там за 200корун видали Листок рибака строком на 3 роки. Для його отримання необхідно мати тривале проживання в місті - чеський паспорт тривалого перебування, або як в моєму випадку українській закордонний з штампом про тривалу реєстрацію в місті. Отже листок отримано, тепер назад отримувати наступні документи. А саме ліцензію і членській білет Сюзу чеських риболовів.

ЗображенняЗображення

По вартості - ліцензія річна на пражські нефорелеві водойми - 1100корун, річний членській внесок - 500корун.... Загалом же обійшлось все це в 2430корун, і 500 йому за послуги) Доречі Олег возив машиною по всіх місцях і допомагав в заповненні необхідних бланків та контактами з місцевими, оскільки всі адміністративні працівники розмовляють лише на чеській.
Ось така нелегка доля по отриманню таких бажаних документів.
А що далі - далі риболовля... а потім в кінці року має бути ще одна поїздка для здачі цієї ліцензії і отриманні нової, проплати на наступний рік взносів та всіх необхідих коштів, але це вже трохи інша історія...
Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення xxOZ »

Отож. Як зрозуміло з попереднього повідомлення документи були готові. І ось настав вихідний день. Відкрив список водойм, знайшов, що біля будинку всього в 300м є річка... ну я так думав, що то річка... Але все по порядку.

ЗображенняЗображення

Отож речі готові, складені. Чай налитий в термос, бутерброди спаковані, катушка, приманки, і обовязкові атрибути у вигляді метра(придбаний кравецький півтораметровий, ну а що, а вдруг трофей :-) ), екстрактора(в моєму випадку рибальські плоскогубці), та підсаки(по їхньому - подберак :hi_hi_hi: ). Повний надій вийшов з хати. Пройшовся по вулиці, звернув в лісосмугу і... і виявилось що під гордою назвою річки приховується потік шириною 3м і глибиною 10-30сантиметрів.

ЗображенняЗображення

:facepalm: Мда, такого я не чекав. Але поглянувши з містка в воду запримітив пару рибин. Надія на улов не згасла. :) Сів на березі, дістав ліцензію, заповнив де буду ловити і зібрав снасті. В данний раз рибалка була на річці Рокитка (номер угіддя 401008). Ловив на УЛ палку Флагман Матрікс 1-8 з катушкою daiwa ninja 2000a, шнур дешева 4жилка. З приманок - вертушки мепс, пробував на воблери, але при такій глибині то мазохізм). Отож за декілька годин бродіння по берегу збився вже на 100 клюванні, а на 10 рибі перестав рахувати. Клювало чи на на кожному забросі. Видно що данна водойма не користується популярністю, та воно й не дивно, в декількох місцях відчутний запах каналізації. На дні водойми лежали старі велосипеди, шини, навіть вдалось знайти електросамокат, по стану його видно було що в воді він не перший тиждень і встиг добряче припасти мулом, а з частого улову - вологі серветки. Я думаю, що то результат свинства на вулиці , коли їх змиває з тротуару і вони потрапляють в дощовий колектор, а вони всі ведуть до найближчих водойм. Взагалі ж річка ця з камянистим дном, і лише подекуди дно глинисто-піщане з мулом. З улова стало зрозумілим що видовий склад не дуже то й великий, окунь та головень.

ЗображенняЗображення

БІльше нічого не захотіло куштувати приманок. Найбільшим рибом на той день був оцей невеликий красень - Jelec tloušť :)

ЗображенняЗображення

Ходячи берегом почув рідну мову дессь ззаду, обернувся і бачу двох наших, один другому тикає пальцем в мою сторону:
- О! Диви, диви! Чех рибу ловить!! :sh_ok:
Я чуть не випав з сміху, але виду не подав :-)
Відійшовши на метрів 20 вони підішли ближче до води:
- А що тут риба є? Диви, Вася, оно риба!! - один вказує рукою іншому десь на воду.
Хлопці й не догадувались, що спроба порибалити без відповідних документів тут дорого обходиться...
Вже закінчуючи рибалку на останніх забросах місцева дівчинка років 10 з того берега декілька разів сказала, що б я не лякав рибу) От як діти тут думають про довкілля)

Вцілому ж за цю рибалку зловлено було штук 6 окунів(50-100г) і штук 40 головнів (50-300). Всі попливли підростати, а в ліцензії, в графі улов, поставлені прочерки)
Довольний повертався додому і думав, що це не єдина водойма, і в наступний раз обовязково гайну ще кудись...
Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення xxOZ »

По дорозі на роботу постійно бачив хорошу широку річку з місцевими рибацюгами, які мирно висиджували біля родподів в очікуванні velký kapr.

ЗображенняЗображення

Спінінг, доречі, в чехії не надто популярний, на відміну від коропової ловлі та нахлиста. Відшукав в довіднику до якого рибальського угіддя ця річка належить і в неділю вирішив їхати саме туди. Тиждень пройшов швидко, і кожен наступний день наближав до такої бажаної рибалки.
Недільного ранку по швидкому спакував речі і відправився на край міста, в Прагу-Ліпенце. А це годину часу добиратись 4 видами транспорту - трамвай...метро...автобус...пішки... Добре, що пішки не так і далеко.

ЗображенняЗображення

Пройшовши декілька сот метрів, довелось звертати на край паханого поля, бо річка була осторонь від дороги. В далині поля побачив косулю.

ЗображенняЗображення

Диких тварин тут багато, тому їх можна побачити будь-де, навіть в центрі міста. Тварина не полошилась і пройшовши вздовж краю пашні до корчів,та будучи в метрах 25 від неї почув постріл десь поряд... Ну, думаю, можливо в чехів сезон полювання і якось би не хотілось стати наступним заголовком місцевої газети - "Стріляв в косулю, а підстрілив "оленя" :-) вирішив вернутись трохи назад і перейти на іншу сторону поля. Так і зробив. Виявилось, що саме та сторона на карті і була проїздом для машин але її переорали. Проте попереду видно було повноцінну грунтовку...
І ось вона - річка Бероунка.

ЗображенняЗображення

Гарна річка з непоганими берегами, дещо схожа на нашу рідну Горинь, проте без водоворотів... ну я так думав і перше сприйняття виявилось хибним))
Зібрав снасті, на цей раз вже взяв таку ж саму палку, Флагман Матрікс, проте вже не в тесті 1-8, а 5-20, вцепив мепс циколоп, на щуку-монстра :-) , і пожбурив... Приманка впала на воду в метрах двадцятипяти... Шнур не тонув, і вона відблискувала сонячними променями 0_0 . "Що за нафіг?" - подумалось одразу. "Де глибина?" :-) Почав обкидувати сектор, і виявилось що все не так і радісно. глибина коливалась від 10см до пів метра. :wall: А дно в більшості покрите камнями.
Не помітив як шнур обернувся навколо тюльпана, і на забросі благополучно мепс улетів в якості подарунка річці. Ну що поробиш, таке буває)
Вирішив перейти на обертові блешні, і намагатись вицепити окунців, і можливо зубасту. Ага.. Ну-ну... :-)
Забігая наперед і провівши вже декілька рибалок, про які буде згодом написано, зубастої я ще не бачив ніразу :facepalm: , але все ж ще пару риболовних виходів які очікують попереду можливо принесуть хоча б одну клюваку, хоча б одного шнурочка)
Нарешті перший окунець показався з під трави, що похилилась понад берегом. :)

ЗображенняЗображення

А далі були головники, від малого до більшого, і ще декілька окунців.

ЗображенняЗображення

Йшовши берегом - течія в річці змінювалась від дзеркально-спокійної до бурхливих потоків гірської річки. На спокійній - клювали окунці і рідко головні. В місцях бурхливої течії - царство головнів, які проворно вискакували із камяного укритя і жадібно хапали приманки. Удари головня характерні, різкі. В одному з таких бурхливих місць був спійманий бігфіш того дня - оцей 330г красень. На той момент то був мій особистий рекорд :)

ЗображенняЗображення

Вцілому ж за день було зловлено штук 5 окунів і штук 20 головнів. Проте в цей раз вони були значно більші, ніж під час рибалки на р.Рокитка. Ще було дві клюваки явно не головневі і чогось великого, самі клювання із розряду віддай спіннінг, мені він треба набагато більше.
Загалом сама річка дуже сподобалась і вирішив що наступна рибалка буде знову на цьому місці і в той же час...
Bazilvv
Той, що в джунглях сидить
Той, що в джунглях сидить
Повідомлень: 1
З нами з: 27 грудня 2014, 23:56
Контактна інформація:

Re: Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення Bazilvv »

xxOZ писав: Після здачі екзамену видають щось на рахунок довідки про успішно складений тест. Екзамен можна здавати як в офіційному міському відділенні(я його якось так називаю), так і в союзі риболовів. З цією бумагою їдемо в територіальне відділення, і вже там за 200корун видали Листок рибака строком на ...
Без здачі екзамену получив я такий ЛІСТЕК РИБАКА (2013-2014) на рік (лістек вожу в своїй машині як памятку, далековато йти щоб фоткнути), показавши своє посвідчення, що являюсь членом клубу рибалок ХАЕС, але як виявилося сам лістек не дає право на риболовлю, потрібно було в місцевій мерії отримати дозвіл (дозволенку на ловлю риб) з відповідними документами і як іноземцю оплатити за період лову, я розраховував на 10 днів, це коштувало 60Євро, я зажав такі гроші :prapor: , а знайшов інший спосіб.
Людина з документами сидить біля мене, я ловлю, при провірці охороною, я дрімаю :smu:sche_nie: , раз в рік приїзджаю і 1-3 рази вдається порибалити. Рибалю на оз.Ліпно, короп і лящ в основному, є сом , але не щастило витягнути, перероблювати снасті не хочу.
Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення xxOZ »

З нетерпінням чекав наступного вихідного. І ось він настав. Звичний маршрут пішки-травмвай-метро-автобус-пішки
Незвично було дивитись як чехи полатали дорогу. Якщо тріщина - то залито смолою. а що робити якщо тріщин багато? :-)

ЗображенняЗображення

Перед річкою на полі повно лугових печериць від малих до великих... але збирати нема часу, риба сама себе не піймає, вже ж зачекалась мене, бідолашна.

ЗображенняЗображення

ЗображенняЗображення

На цей раз поставив собі за ціль укрупнитись по улову, плюс до того вирішив, що буду ловити на УЛ палку, так сказати відчути всю перевагу головневих клювак. А так як ціленаправлений був на більшу рибу тому відразу пішов по перекатах. Приємна сонячна погода добавляла хорошого кльову по рибі і головники ловились один за одним. Сильні покльовки, і супротив на тому кінці шнура проти бурхливої течії.

ЗображенняЗображення

На одній з клювак піймався новий для мене вид риб на тій водоймі - його величність бурхливих потоків - жерех.

ЗображенняЗображення

а далі знову головні...
І ось нарешті клюнув самий крупний. Довелось на цей раз вже брати підсак, бо тягнути по камням і траві рибу заборонено. Після зважування і обмірів, а це 32см і 380грам, риба була сфоткана і... відпущена підростати далі))

ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення

А потім на перекаті з дуже бурхливим потоком клюнув ще один жерешок...

ЗображенняЗображення

а далі знову головні...

ЗображенняЗображення

Так і добрався до мосту що веде до самого міста і до зупинки транспорту. Зібрав речі і з довольною мордою відправився додому. На наступну рибалку поставив собі за ціль розловлювати головневі воблери...
Аватар користувача
xxOZ
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 181
З нами з: 24 травня 2013, 23:10
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: Чехія (Прага)

Непрочитане повідомлення xxOZ »

Відеоверсія того всього з іншим поглядом :) . 6 рибалок / 6 відео - https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 7B1fGp658P
Відповісти

Повернутись до “Водойми поза межами України”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість