Річка Ебро, Іспанія

Тут пишемо звіти про рибалку
Правила форуму
Правила форуму
Перше, вонож і останнє

1. Дописувач форуму повинен дотримуватися норм поведінки в цивілізованому громадському місті. Не хамити. Не смітити
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Річка Ебро, Іспанія

Непрочитане повідомлення stal1n »

Риболовя на річці Ебро під час відпочинку в Іспанії

Компаньйони: Nick Shattock.
Погода: доволі ще літня, що я весь час був в шортах. Вдень було сонячно, іноді хмарки. Ніч видалась теплою, а зранку пішов дощ. Потім він припинився, було хмарно і наостанок все прояснилось. Були періоди штилю і вітру змінних напрямів теж.
Рівень води: мабуть в нормі.
Час ловлі: я рибалив рівно добу, з першої до першої.
Місце: перед дамбою містечка Riba-roja d'Ebre на річці Ебро в Іспанії. Ось ця точка.
Вартість рибалки: мені все-все обійшлось разом з ліцензією на риболовлю в 250 євро;
Зловлено: коропи та соми. Також пробував зловити якогось судака на спінінг, але не клювало.
Наживка: жовті бойли фруктові.
Прикормка: ті ж бойли і багато варених зернових (пшениця, горох, маіс, кукурудза).
Снасті: коропові вудки.

Вступ

Я відпочивав Іспанії зі своєю сім'єю і публікував коротенькі дописи в свій канал про подорожі. Один з підписників, мій друг Антон, зауважив, що наш готель знаходиться зовсім поруч від річки Ебро і чому б мені не з'їздити туди. Ця ідея засіла мені в голову і я вже не знаходив собі місця, постійно мріячи про ти диких сазанів та сомів, що плавають поміж скель в Каталонській річці.

Все! Отримавши згоду від дружини я твердо вирішив спробувати рибальської долі на цій чужині. Для сім'ї була придбана екскурсія в Монсерат-Сітджес на ті дні, а я зайнявся розвідкою.

Пошук

Просто так приїхати і почати ловити я не міг, бо ж не брав з собою навіть і гачка :) Мені потрібне було все: вудки, корм і тд і тп. Тому пошуки я почав на гугл мапах, де я роздивлявся річку вздовж русла вверх по течії річки Ебро, там були натикані комерційні точки (магазини, визначні споруди, ТУРИЗМ). І ось серед них пропонувались такий вид відпочинку як Fishing charter. Я відсіяв всі, що знаходиться надто далеко, всі до яких незрозуміло як добратися і перечитав коментарі до тих, що лишились. Обрав точку з рейтингом 5/5, що мала власний вебсайт і за допомогою зворотнього зв'язку списався з господарем, якого звати Нік (в подальшому - хост). Цей чоловік спілкувався англійською, а тут її мало хто знає, тож проблем з обговоренням деталей в нас не було.

Фінально ми зідзвонились в фейсбуці і все затвердили. Насправді голосом я говорив з дружиною Ніка - пані Менді. Вона там за менеджера, а її чоловік займається суто рибальством.

Вартість та умови

Якщо приїхати повністю пустим як я, і тобі дають всі вудки, родпод, кілька кілограм корму (зернові, бойли, пелети) та перевірену наживку, то це коштує 150euro; за день і 250euro; за добу. Також забезпечується ночівля в окремих апартаментах в містечку або прямо на березі у великому короповому наметі з розкладушкою й спальним мішком. Плюс мене забезпечили харчуванням, хоча в переписці казали, що це в ціну не входить. Також немало важливо є те, хост постійно може бути на місці з вами, щоб допомогти витягнути великого сома, бо це дійсно може бути небезпечно, без жартів. Він же постійно пригодовував місце знайомим для риби кормом. Одній й ті ж самі точки протягом тижня і більше, це дуже великий плюс, що риба тут вже давно принаджена.

Також в цю суму входить вартість двох рибальських ліцензій (на сома і на всю іншу рибу) і трансфер до місця ловлі від залізничної станції.

Щодо власне умов ловлі, то є два види ліцензій: впіймав-відпусти або забирай якийсь там ліміт. Щодо другої я не цікався взагалі, а перша коштує три євро за пару днів, оформляється на місці за наявності закордонного паспорту. Ловити дозволено на дві вудки.

І ще прикол: за тутешнім законодавством ви мусите забирати з річки кожного спійманого сома! Нік вважає це варварством також, тому ми не забирали у природи нічого.

Зображення

Риболовля на річці Ебро

Рано-вранці я сів біля свого готелю в місті La Pineda на автобус, який мене за 2.05euro; привіз в місто Tarragona. Там я пройшовся до залізничної станції, за 8.8euro; придбав білет до міста Riba-roja d'Ebre і сів на електричку. Півтори годинки в дорозі з прекрасними іспанськими краєвидами за вікном і ось я вже на малесенькій станції, де навіть обслуговуючого персоналу немає.

Мене зустріла Менді, ми заїхали за свіжими бойлами, які вона катає сама вдома вже багато років. Мені було запропоновано ще скупитись чимось в місцевому магазинчику і ми попрямували на місце ловлі, де нас вже чекав мій хост Нік. Дорога зайняла від сили сім хвилин і я вже був на березі ріки.

Тут вже рибалив свій останній день гість з Ірландії - маленький семидисятиоднорічний завзятий рибалка Джері. Разом з ним був молодий високий блондин з Нідерландів - Рік. Я оговтався з дороги і все ще не міг повірити, що я таки приїхав на риболовлю в Іспанії! На річку Ебро!! Ловити коропів!!! Фантастика, як для хлопця з-під Рівненського села.

Я зняв 10 секунд відео нашого сектору і тут раптово починає пищати один з сигналізаторів вудок і хост наполягає, щоб я тягнув рибу. На тому кінці виявився якийсь такий жвавий боєць, який добряче наполягав на своєму праві вільного пересування по дну цієї кам'янистої ріки. Але за хвилин 10 він вже позував над матом в моїх руках. То був звичайний сом, розміром з кілограм 10 (це на око Ніка, який їх вже тут переловив не одну сотню штук). Неймовірний початок.

Зображення

Якою була сама ловля: ми ловили в завоз, на відстань 100 ярдів від берегу. Було 4 точки, дві ліворуч з глибинами 2,5-3 метри і дві праворуч з глибинами 3,5-4 метрів. При кожному завозі снасті відбувалось точкове підгодовування місця зерновими і цими ж насадочними бойлами. На волосяну оснастку ставився варений тонучий жовтий бойл розміром 20 міліметрів з ніжним кремовим ароматів фруктів і пряженого молока. Основна ліска 0.20 міліметрів, повідки доволі довгі, десь по 20 сантиметрів. Грузи типу грип, по 90-100 грам. Вудки якісь англійські в 12 футів, на одних була моноліска, на інших шнур. Котушки Shimano 10000. Все доволі просто й дуже ефективно.

На сома снасть інша: вудлище довжиною до трьох метрів, і наживкою був найбільший пелет чорного кольору- халібут. І то відрази три штуки за раз. Нік казав, що потрібно уникати в ловлі коропа саме рибних запахів, бо сом не дасть життя.

Через деякий час Джері отримав клювання і витягнув коропа десь на 10-12 кілограм. А я ще одного сома, десь кілограм на 13. До речі, після кожного клювання сома потрібно ретельно оглядати повідки, бо він їх перетирає своїми щелепами і доводиться робити заміну.

Зображення

Перед самим своїм від'їздом цей крихітний ірландець отримує дуже хороше клювання, яке тут називають не інакше як RUN, і бореться з рибою хвилин 20. Нік навіть поплив човном, щоб допомагати його виважити, але риба взяла верх і порвала снасть.

Я ввечері спіймав ще кількох сомів теж на коропову снасть. Ми з Ніком лишились вдвох, гарно повечеряли. Я йому розказав трішки про особливості риболовлі в Україні, а він потравив рибальських історій з річки Ебро :)

Зображення

Вночі о 04:25 відбулось клювання на одну з вудок і лускатий дикий коропенко повалявся трішки в нашій люльці. Я не питав чи є в нас коропові мішки, то ж відпустив його назад навіть без фото. До речі, тягути його вночі було доволі легко, я думав, що це найменший сом. А то виявився карп на дванадцятку.

Зранку я спіймав ще пару сомів. Попросив хоста таки переобладнати одну вудку на чисто CATFISH - це так називають англійською сома. До речі, іспанці називають ще другим ім'ям коропа - тент;. То ж вудку було налагоджено й закинуто, точку додатково пригодовано цілим відром рибного пелетсу, але клювання монстра так і не сталося. Чомусь цього дня і коропи теж мовчали.

Я дочекався першої години і хоча хост пропонував мені таки лишитись до вечора і мене б завезли автомобілем аж до Таррагони, але я вирішив їхати останнім потягом назад вже, бо там за сотні кілометрів моя сім'я та й попрацювати треба було.

Коли вже я повернувся в готель, то Нік опублікував в фейсбуці фотографію свого семирічного сина, який лишився на місці, щоб стерегти вудки поки мене проводжали на вокзал.

І ось яка рибина таки клюнула через годину! :smilefish:

Дикий іспанський короп майже на 20 кілограм, Oh Deu meu!!

Якби не було робочих мітингів, можна було б сидіти хоч до вечора, ех. Ну нічого, наступного разу зловлю і його вже більшим і ще крупнішеньких  :-)

Трішки відео, щоб передати атмосферу:



Деякі висновки
  • риби в річці багато, вона не лякана і клює доволі добре;
  • мапа глибин тут нагадує лабіринт;
  • хост калібрував рибу більшою наживкою;
  • одному рибалити небезпечно, через великих сомів;
  • відключити покльовки сома не вдалось навіть спеціальним жовтим бойлом;
  • в принципі рибалити без човна можливо, от лише треба наміряти потрібне місце;
  • найбільші монстри-коропи рибалкам попадаються після нового року і до квітня;
  • в дикій річці просто з берегу ловляться трофеї. Я вражений.


Цей же запис на моєму вебсайті зі всіма фотографіями: Риболовя на річці Ебро під час відпочинку в Іспанії
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Відповісти

Повернутись до “Звіти”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей