Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Спілкування про рибалку, рибну ловлю і вилов риби
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Плюси та мінуси налобних ліхтарів
Різні види ліхтарів призначені на вирішення різних завдань. Яких саме – визначає їх форм-фактор та конструктивні особливості. І налобні ліхтарі – не виняток. У чомусь вони кращі за інших, у чомусь – гірші. Тож ми зараз розповімо вам про їхні сильні та слабкі сторони.
Переваги
  • Вільні руки
Головний момент, через який можна захотіти купити налобний ліхтар. Вам потрібно просто включити його, вибрати режим, якщо така функція є, та закріпити на голові за допомогою ременя або системи ременів. І все більше його можна не чіпати. Саме тому цей форм-фактор дуже люблять монтажники, електрики та сантехніки, яким для роботи потрібні обидві руки.
  • Мала вага
Штука, яка розміщується безпосередньо на вашій голові, має бути легкою. Це стосується і навушників, і головних уборів, і ліхтарів налобних. Так що важать вони реально небагато, та й та вага настільки ефективно розподіляється системою ременів, що практично не відчувається.
  • Хороша передача кольору
Багато потужних ліхтариків спотворюють сприйняття кольорів, які висвітлюють. Особливо на близьких дистанціях. Але монтажникам дуже важливо розуміти – цей провід жовтий або бежевий, тому більшість налобних ліхтарів не заважають адекватному сприйняттю кольорів.
  • Хороший рівень захисту
Не у всіх, звичайно, але у кращих моделей – точно. У тому числі й тому, що їх часто використовують в умовах із підвищеною вологістю та великою концентрацією пилу. Тому корпуси більшості моделей якщо не герметичні, то просто дуже стійкі до дії різних зовнішніх сил.
Недоліки
  • Мала потужність
На жаль, у маленький корпус не поміститься великий акумулятор. Є, звичайно, конструкції із зовнішніми джерелами живлення, але вони досить дорогі та не дуже зручні. І важкі, звісно ж. Тож потужність більшості налобників ледве сягає 300 люменів. Та й велику дальність бою такі джерела світла не забезпечують – кілька метрів, максимум – кілька десятків метрів.
  • Малий час автономної роботи
Особливо на максимальних режимах. Причина та сама – слабкі акумулятори. Так що на базовій потужності такі ліхтарики відпрацюють кілька годин, а на максимальній – кілька десятків хвилин, або навіть менше.
  • Вузконаправлене застосування
Головна причина, через яку можна хотіти купити налобний ліхтар – підсвічувати собі робочий простір. І, власне, все – для вирішення інших завдань вони підходять мало. Так, їх можна брати на полювання і риболовлю, так, ними можна підсвічувати собі дорогу в нічному лісі або висвітлювати внутрішнє оздоблення намету, але з усіма цими завданнями інші моделі справляються набагато краще.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Збираємось у подорож на велосипеді в гори
Гірський похід – одне з найскладніших випробувань, яке може випасти на долю туриста. І використання велосипеда не тільки не спрощує, а й, навпаки, додатково його ускладнює. Тож без ретельного підбору спорядження вам не обійтися, адже навіть звичайнісінький велосипедний ліхтар може серйозно полегшити ваше життя. І ось які речі вам варто взяти із собою.
Гірські шини
Більш міцні, товсті та широкі, порівняно із звичайними. Забезпечують хорошу прохідність та додаткову амортизацію. Встановлюються безпосередньо до поїздки, а потім просто обслуговуються. У міських умовах їх краще не використовувати – швидко стираються, не приносячи особливих переваг.
Набір інструментів
Чисто про всяк випадок, оскільки від випадкової поломки ніхто не застрахований, а в горах шанс того, що хтось прийде на допомогу – невеликий. Обов'язково потрібно взяти різні гайкові ключі, викрутки, насос або спеціальний балон з газом, клей та латки для шин. І так, вкрай корисно возити із собою як мінімум одну запасну камеру.
Велосипедна сумка
Тут є різні варіанти. Є такі моделі, що закріплюються на рамі чи під сидінням. Є місткі «штани», які встановлюються на багажник, звішуючись по обидва боки від коліс. У будь-якому випадку, такі сумки прибирають навантаження з плечей, переносячи його на корпус велосипеда. З недоліків – невелике зниження маневреності за рахунок збільшення інерції.
Теплий одяг
Погода в горах мінлива, тож краще брати із собою запасний теплий одяг. І якийсь дощовик з додатковим захистом від вітру. Не обов'язково все це тягнути на собі – у згаданих вище велосипедних сумках для них знайдеться місце.
Велосипедний ліхтар
Рухатися горами вночі і без світла – не надто розумний вчинок. Навіть звичайний ручний ліхтар може сильно полегшити ситуацію, що вже говорити про потужний велосипедний. Їх, до речі, є дві великі групи: стаціонарні та знімні. Перші потужніше, довше працюють, складаються з двох частин – акумулятора, який кріпиться, наприклад, до рами, та самого ліхтаря, розташованого на кермі. Другі легші, мобільніші та можуть використовувати і без велосипеду. У горах кориснішим буде перший варіант.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Види кемпингу та їх особлівості
Кемпінг від класичного туризму вирізняється підходом до організації табору. Для звичайного туриста це просто точка на маршруті, в якій можна швидко поставити намет, з мінімальними зручностями переночувати та рушити далі. А в кемпінгу намет ставиться всерйоз і надовго – і саме навколо нього відбувається основні події. А ось які - залежить від того, який саме вид діяльності ви обрали. А вибирати є з чого.
Автокемпінг
Коли все необхідне підвозиться машиною, з собою можна взяти дуже багато речей. Тут і кемпінговий стіл, і місткий намет на 8 осіб, в якому навіть стояти можна, і розкладні ліжка, і туристична пічка, і багато чого ще. І так, існують місця, спеціально відведені під автокемпінг та обладнані необхідною для комфортного проживання інфраструктурою.
Екстремальний кемпінг
По суті – тривале проживання у наметі з мінімальними зручностями. Ресурсів небагато, спорядження – теж. Це серйозне випробування навичок та умінь, але деяким саме це й подобається. Можна сказати, що це щось на кшталт «наметового табору для біженців», але люди цим живуть у ньому цілком добровільно.
Соціальний кемпінг
Організований захід, основна мета якого – взаємодія між собою різних груп людей. Туристичний зліт, корпоративний тимбілдинг, музичний концерт, що триває кілька днів – все це варіації соціального кемпінгу. Зручностей мінімум, але за рахунок того, що територія спеціально підготовлена, жити в таких умовах досить комфортно.
Активний кемпінг
Класичний різновид. Все спорядження доводиться носити на собі в рюкзаку, іноді досить довго і на великі дистанції. Тож і намет, і кемпінговий стіл, і все інше мають важити якнайменше. І бути якомога міцнішим і надійнішим, оскільки швидко замінити речі, що вийшли з ладу, не вийде.
Люкс-кемпінг
Те саме, що й активний, але заздалегідь спланований і організований за «вищим розрядом». Тобто ви приїжджаєте до вже організованого наметового містечка, де все потрібне під рукою і завжди можна звернутися за допомогою до організаторів. Вам залишається лише відпочивати, оскільки всі основні проблеми вже вирішено за вас.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Що потрібно знати перед сходженням на Говерлу в грудні

Говерла – найбільша гора в Україні, яка давно вже стала популярною туристичною пам'яткою. До вершини прокладено безліч маршрутів, а уздовж деяких із них навіть продавці з водою та енергетиками стоять. Так що літнє сходження – це щось на кшталт заміської прогулянки на кілька годин по сильно пересіченій місцевості. Але взимку все змінюється.
Температура
У горах зазвичай на 10-12 градусів холодніше, ніж на рівнині. Які відчуваються ще гірше, якщо є вітер, дощ, сніг або туман. Тому навіть влітку туристам рекомендують брати із собою вітрівки та легкі светри. А взимку вам знадобляться і щільні пуховики, і шапки, і термобілизна, і запасні шкарпетки.
Сніг
Сніг у Карпатах випадає з листопада, та практично не тане до весни. Що з одного боку - дуже красиво, а з іншого - ускладнює сходження, сліплячи очі і викликаючи сонячні опіки шкіри відбитим світлом. Тож із собою потрібно буде обов'язково брати сонцезахисні окуляри (можна поляризаційні) та крем із SPF десь від 50.
Супроводжуючі
Якщо влітку підніматися на Говерлу можна і поодинці, то взимку краще робити це в компанії. І обов'язково із досвідченим гідом. Чисто про всяк випадок, оскільки шанс посковзнуться на складній ділянці і, в кращому випадку, вивихнути собі ногу – збільшується багаторазово. І нехай краще допомога буде якомога ближче.
Темп сходження
Момент, який знають усі альпіністи та скелелази – взимку рухатися треба так, щоб потіти якнайменше. Просто щоб не заробити переохолодження, адже цього поту ви ніяк не позбавитеся. Ну, майже ніяк – якщо у вас відсутні термобілизна та багатошарова куртка, в якій конденсат осідатиме на зовнішньому шарі. У будь-якому випадку, рухатися потрібно спокійно та розмірено. І нехай сходження займе на кілька годин більше – зате вам буде комфортніше.
Взуття
Туристичні черевики із жорсткою рифленою підошвою і фіксацією гомілковостопного суглоба . Інших варіантів немає. Так, все ще не настільки складно, щоб встановлювати на них "шипи" або "кішки", але ризик посковзнуться зростає багаторазово. Плюс черевики мають бути досить великими, щоб у них вистачало місце для кількох пар шкарпеток.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Обираємо налобний ліхтар для походу

Ліхтар краще брати із собою завжди – незалежно від того, скільки триватиме похід. Чисто про всяк випадок. Ось тільки який? Більшість туристів рекомендують використовувати ручні ліхтарики – вони потужніші, міцніші та звичніші. Але останнім часом певної популярності починає набувати і налобний ліхтар. Ось тільки щоб бути ефективним у поході, він має відповідати певним критеріям.
Міцність
Ви можете падати, можете ударятися об гілки, потрапляти під дощ. І конструкція, яка знаходиться у вас на голові, все це має витримати. Так що краще відразу брати щось із рейтингом захисту IPX65 і більше. Певна надмірність тут не зашкодить.
Потужність та дальність
Більшість налобників не можуть похвалитися великими показниками дальності та потужності. Вони світять від сили метрів на 50, та й то – на максимальному режимі, в якому вони довго не протримаються. Та й потужність у них рідко перевищує 150 люменів. Тому їх зазвичай беруть із собою як «резервне джерело світла».
Декілька режимів
У налобника не так часто присутні багато режимів. А вам потрібно мінімум 4 - дальнє світло, щоб підсвічувати дорогу, середнє для переміщення лісом і мале для освітлення намету вночі. Четвертий режим – червоне світло, яке не порушує нічний зір.
Хороша тривалість автономної роботи
Вкрай складно вставити ємну батарею в пристрій, який потрібно носити на голові. Тому налобний ліхтар у базовому режимі рідко працює понад 10 годин. У міських умовах це не страшно – його можна поставити на зарядку. А ось у поході може бути критично. Рішення – пристрої із винесеним блоком живлення. Ви кладете його в рюкзак, пропускаєте дроти так, щоб вам було зручно – і не хвилюєтеся про те, що пристрій швидко розрядиться. Це також корисно для зимових походів, оскільки переохолодження блоку живлення швидко знижує його функціонал.
Отже. Якщо ви вирушаєте в похід, то вам потрібен налобний ліхтар із максимальним рівнем захисту, зовнішнім блоком живлення та кількома режимами роботи. Все інше – другорядне.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Найкращі місця в Україні для кемпінгу на свята

Ідея провести зимові свята десь у гарному місці у наметі – досить специфічна. Ні, я особисто знаю сім'ю, яка під кожен Новий Рік вибирається до лісу на кілька днів – святкувати. Але це досвідчені туристи з кількома десятками років стажу. А звичайним людям краще в менш екстремальні і більше облаштовані для них місця, благо на території України вони є. І найбільший інтерес з них викликають наступні.
Автокемпінг «Буковель»
Розташований біля однойменної гори. Конкретно – біля станції 7-го підйомника. Територія повністю обладнана для розміщення автотрейлерів. Ну і наметів, якщо вам це заманеться. Є навіть точки для підключення до мережі, освітлення території (хоча свої ліхтарі для кемпінгу також можна брати), місця набору води та зливу біотуалетів. І, звичайно ж, теплий душ та туалет. Тож тут можна жити навіть узимку. Не дуже комфортно, але сама можливість провести різдвяні свята в горах – це щось.
Happy Hill
Теж Карпати теж Буковель. Але цього разу – не місце для паркування автокемперів, а повноцінний глемпінг. Обладнані намети з теплою підлогою, кондиціонером, доставкою їжі та максимальним рівнем комфорту. І, звичайно ж, гарними краєвидами. Жити тут можна і взимку, якщо вас, звичайно, не лякає ціна в 5000 грн за одну ніч.
Gm Eco Bubble
Знову Буковель і знову глемпінг. Напівпрозорі сферичні намети, розташовані на гірських схилах, неподалік села Яблуниця. Розраховані на 2 осіб, оснащені кондиціонером, плитою, доступом в інтернет і навіть пічкою, так що взимку там дуже комфортно перебувати. Якщо не брати до уваги ціну – близько 3 тисяч гривень за ніч.
Глемпінг Едельвейс
Карпати, гори біля села Тисовець. Екологічні намети-куполи, що оснащені всім необхідним для комфортного проживання 2 осіб у зимовий період. Ще й сніданки включені у вартість. Плюс неподалік знаходиться пункт оренди лижного спорядження, тож вибиратися сюди на різдвяні свята - досить непогана ідея. Крім того, тут ще й власні генератори є, так що блекаут вам не страшний.
Також не варто забувати і про звичайні кемпінги. Так, там взимку не дуже комфортно, але якщо обзавестися відповідним зимовим наметом і спальником, взяти засоби для приготування їжі та потужні і довготривалі ліхтарі для кемпінгу, і не забути про додаткове опалення, то можна спробувати провести там і різдвяні свята.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Підлідна риболовля на судака

Підлідна ловля – не тільки один із найскладніших і найнебезпечніших різновидів риболовлі, а ще й найцікавіший. Особливо якщо заздалегідь вибрати собі підходящий об'єкт інтересу. Наприклад, судака. Адже він не тільки буде активним усю зиму, а й під її кінець почне впадати у повноцінний жор. Однак зловити його вам буде не так вже й просто, наприклад, тому, що ваше улюблене фідерне вудилище (яке з легкістю витримувало багатокілограмових коропів) вам не допоможе. Тож вам треба знати наступні моменти.
Місце
При підлідній рибалці ви не зможете швидко міняти місця лову, оскільки буріння лунок та переміщення спорядження займають дуже багато часу. Тож треба одразу намагатися вибирати перспективні точки. Наприклад, піднесені ділянки дна або мілководдя з глибиною метра 4. Або підводні ями. Або місця зіткнення різних температурних потоків. Або біля берега, де багато корчів чи підводної рослинності.
Час
Судак – риба нічна, тож ловити його можна з пізнього вечора і до ранку. Вдень також можна спробувати, але шансів набагато менше. Доведеться мало не до самого носа риби підносити приманку, щоб викликати хоч якусь реакцію. Що стосується погоди, то для підлідного лову вона не дуже важлива. Хіба що намагайтеся не виходити на рибалку під час сильних змін атмосферного тиску.
Снасті
Оптимальний варіант:
• вудлище 80 см з жорстким хлистом на кінці та товстою пробковою рукояттю
• велика неметалічна інерційна котушка підвищеної ємності
• прозора зимова мононитка 0,2-0,35 мм
• штучні приманки, типу вертикальної блешні, вертикального джигу (з особливим зимовим силіконом) або раттліну. Також можна використовувати мормишки.
• натуральні приманки - або живець, або нарізана свіжа риба чи тюлька морожена
Ще трохи про блешні та проводку
Вертикальні блешні, мабуть, найпоширеніший варіант для підльодного лову судака. Від 5 см у довжину для середнього та від 10 для великого, масою не більше 25 грам, вузькі та витягнуті. Колір – білий, сріблястий чи жовтий. Обов'язково з потрійним гачком.
А проводка має бути плавною і з довгими паузами. Якоїсь складної гри не потрібно - іноді досить простих рухів вгору і вниз. Конкретний темп визначається виключно експериментально.
Крім підлідного лову, судака також можна ловити і у відкритій незамерзаючій воді, наприклад, у гідротехнічних споруд або в місцях впадіння в річки великих притоків. І ось там уже можна використовувати ваші звичні вудки. Хіба що фідерне вудилище краще не брати - якщо вам, звичайно, не хочеться міняти на ньому все оснащення під ловлю з поплавцем.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Декілька варіантів для зимових походів у межах України

Зимовий похід – серйозне випробування не лише навичок та фізичної форми, а й обраного туристичного спорядження. І навіть не важливо – скільки він триватиме. Тому якщо ви таки на нього наважилися, то краще йти з досвідченим інструктором, який уже неодноразово водив людей по конкретних маршрутах. Наприклад, по наступним.
Говерла та Петрос
Якщо літнє сходження на Говерлу проблем не викликає взагалі, то зимове – зовсім інша річ. Про крутіший Петрос і говорити нічого. Даний похід розрахований на 4 дні, так що вам не обійтися без теплого намету та гарного спальника. Та й купити термос – також непогана ідея. Першого дня ви добираєтеся до місця базового табору, другого – сходите на Петрос, третій присвячений Говерлі, а четвертий – «про всяк випадок» плюс повернення додому. Адже погода у горах дуже мінлива.
Сніги Горган
Тривалий похід зимовими Горганами. Розрахований на 6 днів, але вважається досить складним. Плюс більша залежність від погодних умов. Тим не менш, сильних перепадів висоти немає, а в день не доведеться проходити понад 9 км. А ось спорядження доведеться вибирати особливо ретельно – зимові намети, спальники з температурою комфорту -10 градусів Цельсія, трекінгові палиці із зимовими насадками.
Боржавські полонини
Одноденний похід. Вважається досить легким. У початкову точку можна доїхати канатною дорогою із села Пилипець, де за 15-20 хвилин можна дістатися до гори Гемба. А звідти вже, не надто поспішаючи і милуючись краєвидами, пройти вздовж Боржавського хребта до місцевих озер. Головне – вибрати день, коли погода хороша.
Красія
Ще один одноденний похід. Гора Красія не така висока – лише 1036 метрів, натомість розташована на території Ужанського національного природного парку. Тож маршрут хоч і не складний, але дуже гарний. До того ж дістатися до гори можна не тільки пішки, а й за допомогою канатної дороги.
Піп-Іван
Маршрут середньої складності, тривалістю 3 дні. Перший день – шлях від Івано-Франківська до селища Дземброня, біля якого і буде табір. Ночівля на висоті в 1200 метрів над рівнем моря досить складна, так що є сенс купити термос і заздалегідь обзавестися зимовим наметом та спальником. Їх, втім, можна і просто взяти в оренду. На другий день ви підете спочатку на гору Смотрич, а потім і на сам Поп-Іван Чорногорський. Третій день – повернення.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Cписок основних продуктів для кемпінгу

Любителі автомобільних кемпінгів набагато менше обмежені у виборі продуктів, ніж звичайні туристи. У тому числі й тому, що можуть використовувати повноцінні автохолодильники та термосумки, а не лише легкі та компактні термоси чи термокухлі зоджіруші. Тому як такого, списку стандартних продуктів для кемпінгу не існує - можна брати практично все, що хочеться. Але якщо холодильників у вас немає, то увагу варто насамперед звертати на такі речі.
М'ясо
Або мариноване на шашлик, який варто першого ж дня приготувати, або класична тушонка. Також можна брати сирокопчену ковбасу, сушені джерки та інші варіанти м'яса тривалого зберігання.
Молочна продукція
Навіть за наявності холодильника, брати варто лише різноманітні сири. Чим сухіше – тим краще. Решта ризикує зіпсуватися.
Крупи та макаронні вироби
Складатимуть основний обсяг продуктів для кемпінгу. Можна прямо в тій упаковці, в якій їх продають. Досить корисна їжа, оскільки об'ємна та відносно калорійна. Так, на кемпінгу навантаження набагато менше, ніж у пішому поході, але каші або макарони по-флотськи все одно для себе місце знайдуть.
Чай та кава
Потрібні обов'язково, бо щось пити треба, а всякі соки та газована вода закінчаться швидко. Тільки беріть варто ті, які вам подобається, і які на вас сприяють ефект, що бадьорить. Бо деяких, наприклад, від зеленого чаю в сон хилить, а інші, навпаки, від нього прокидаються.
Солодощі
Чорний шоколад, різні карамельні та желейні цукерки, вафлі, печиво тощо. Головне – жодного заварного крему. А в іншому – повна свобода дії. Але солодощі потрібні обов'язково – як джерело швидких вуглеводів, і просто для задоволення. Щоб було не так нудно, наприклад, пити звичайний чай із термокухля зоджируші.
Приправи
Беріть все те саме, що використовує на своїй кухні. Особливо якщо ці приправи у герметичних упаковках. Але вам, на щастя, вам не доведеться поратися з їх пересипанням у пластикові пакети або інші герметичні контейнери, як звичайним туристам.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як правильно пакувати туристичний рюкзак, поради для новачків

Якщо ви плануєте вирушити в похід вихідного дня, коли до потрібного місця можна дістатися максимум за годину повільної ходьби, то правильно пакувати туристичні рюкзаки вам і не потрібно. Інша річ, якщо ви вирушаєте у повноцінний похід на кілька днів. Ось тоді розподіл ваги та раціональне розміщення спорядження вже починають грати роль. Тому новачкам потрібно обов'язково пам'ятати про наступне.
Правильне розподілення по рюкзаку
Якщо коротко, то все важке складається ближче до спини та лопаток, все об'ємне – у самий низ, а все, в чому може виникнути потреба під час переходу – у самий верх. Виняток – намет. Він вам не знадобиться до самого привалу, але оскільки його збирають в останню чергу, то і розміщувати його доведеться або зверху, або безпосередньо під клапаном. Також речі повинні розкладатися так, щоб і праворуч, і ліворуч, навантаження було приблизно однаковим.
Використовуйте окремі мішечки
Це дуже важливий момент – використання окремих мішків для всього. Для намету та спальнику – компресійні гермомішки, щоб було компактно, і щоб нічого не промокло. Для одягу – окремі мішечки, можна навіть із кольоровим маркуванням, щоб не потрібно було шукати шкарпетки по всьому рюкзаку. Для їжі – пластикові пакети, в яких заздалегідь відміряно все, що потрібно для одного прийому їжі. Для палива – герметичні контейнери, щоб навіть пари назовні не виходили. І для посуду чохли знадобляться, якщо немає можливості її відмити. Якщо все зроблено правильно, ваше спорядження залишиться сухим і чистим, навіть якщо буде раптовий дощ або якщо якийсь пакет порветься.
Клапан та поясні кишені – для особливих речей
Туди варто помістити речі, які можуть стати в нагоді раптово. І яким не знайшлося місця у ваших кишенях. Ліхтарик, дощовик, документи, складаний ніж, карта місцевості, аптечка, сонцезахисний крем та інші речі, які завжди повинні бути під рукою.
Збір краще починати заздалегідь
Це досвідчені туристи за 5 хвилин покладуть у свої туристичні рюкзаки все, що може знадобитися в поході. А новачки обов'язково щось забудуть, щось туди не покладуть, щось вирішать замінити в останній момент. Тож нехай у них буде час виправити свої помилки.
Рюкзак потрібно буде підігнати під себе
Тобто - відрегулювати довжину лямок, підтягнути стегновий ремінь так, щоб він знаходився саме на стегнах, сховати кінці строп, що звисають, так, щоб вони не бовталися вільно і т.д. Причому це потрібно зробити з вже наповненим рюкзаком - тільки так ви зможете переконатися, що все зроблено правильно.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як зробити кемпінг більш комфортним

Є два типи туристів. Перші з величезним задоволенням долають труднощі, розводять вогонь тертям і харчуються підніжним кормом. А другі воліють просто відпочивати на природі, не особливо напружуючись. І ось якраз для таких людей і придумали автомобільний кемпінг. Який, втім, можна зробити ще комфортніше, якщо заздалегідь придбати деякі корисні речі.
Термос туристичний
На кемпінгу з приготуванням їжі все набагато зручніше, ніж у туристичному таборі. Є доступ до води, електрики, каналізації. Але щоразу йти кудись, коли хочеться випити гарячої кави чи чаю – не дуже зручно. Простіше «заготувати» його з ранку і на весь день, а для зберігання якраз і використовувати місткий туристичний термос.
Складані меблі
Сучасні туристичні меблі легкі, міцні і поміщаються в багажнику практично будь-якого автомобіля. До них відносяться столи, стільці і, що важливо, розкладачки. І саме ці розкладачки особливо корисні, оскільки разом із спальниками відмінно замінюють традиційні ліжка. А що може бути важливішим для комфорту, аніж добрий сон?
Готові набори виживання
Вони практично завжди містять все необхідне, що може знадобитися в екстремальній ситуації. Ще й компактно упаковане. Так що якщо вам ліньки самостійно шукати та вибирати всякі гачки, набори для шиття, рятувальні ковдри, запасні ножі та інші важливі штуки, можна відразу взяти готовий набір. І так, з ним побут на кемпінгу стане набагато комфортніше, та й до раптових неприємностей ви будете краще готові.
Налобний ліхтарик
Територія кемпінгу зазвичай освітлюється, але ніколи не знаєш – коли знадобляться вільні руки та яскраве направлене світло. Так що налобний ліхтарик вам точно стане у нагоді.
Їжа швидкого приготування
Існують так звані MRE – «meals ready to eat». Збалансовані готові страви тривалого зберігання, які потрібно просто залити окропом, щоб приготування. Який можна заздалегідь залити в туристичний термос і залишити десь у наметі. Це швидко, зручно та досить смачно. Варіант, до речі, підходить і для звичайних туристів.
Запасні шкарпетки
Завжди беріть із собою кілька пар шкарпеток, не важливо, чи тепло на вулиці, чи ні. Адже вночі, навіть у спальнику, може бути прохолодно, чи ви можете випадково промочити ноги. Та й нехай краще у вас буде можливість чимось замінити шкарпетки, які вже почали пахнути. Серйозно, це дрібниця, але вона також відповідає за комфорт.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Правила риболовлі, які ніколи не слід порушувати

Всі правила риболовлі поділяються на 2 великі категорії – офіційні та неофіційні. Але якщо порушити неофіційне правило, то вас, в гіршому випадку, просто поганими словами облають, а ось з офіційними так легко ви не відбудетеся. Тому перед тим, як купити вудку і вирушити на найближче водоймище, необхідно ознайомитися з правилами і законами, що стосуються риболовлі у вашій області. Їх, зрештою, можна звести до кількох ключових пунктів.
Не ловити у заборонених місцях
Їх на території нашої країни чимало. Найчастіше, йдеться про канали меліораційних та опалювальних станцій, нові водосховища, території біля рибальських господарств, зону відчуження, зимувальні ями, території біля різних гідротехнічних споруд та в конкретні місця, офіційно зазначені Рибохороною.
Не ловити у заборонений час

Тобто – під час нересту певних видів риби, під час її линяння, на період перебування у зимувальних ямах та на великих річках, коли за ними заборонено навігацію. Це якщо стисло.
Ловити більше дозволеної кількості
На звичайних водоймищах – це 3 кг, на платних – 5 кг. Все, що понад – окремо оплачується за тарифом. Якщо ж вага однієї рибини перевищує зазначене обмеження, її одну і можна буде забрати з собою. Крім того, є й обмеження щодо довжини для різних видів риб, і вам потрібно буде відпускати все, що його не перевищує.
Не ловити певні види
Мова йдеться про громадські водоймища – на платниках, отримавши відповідний дозвіл, ловити можна все, що там водиться. А так – не можна ловити жодні види осетрових та лососевих, річкових міног, рибця, крабів, устриць та все, що занесено до Червоної книги.
Використовувати лише дозволені снасті
Ви можете спокійно купити вудку, донку та спінінг, і вирушити з ними ловити рибу. Але тільки в тому випадку, якщо кількість гачків на них не перевищує 5 штук на одну особу. Крім того, у жодному разі не можна використовувати вибухові та отруйні речовини, остроги, вогнепальну зброю, промислові чи інші масові засоби лову, а також різноманітні загати, гаті та методи, що передбачають осушення частини водойми.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Кемпінгове спорядження про яке часто забувають

Досвідчені туристи знають – якщо збиратися без наперед складеного списку, то обов'язково щось забудеться дома. Навіть те, що, начебто, забути неможливо. Але деякі речі забуваються набагато частіше за інших. Наприклад, такі.
Кемпінговий ліхтар
Штука корисна, але без неї можна обійтися, особливо якщо територія кемпінгу освітлюється, а при собі є телефон з підсвічуванням і ручний/налобний ліхтарик. Інша справа, якщо в нього є якісь додаткові функції, типу USB-колонки, павербанку або чогось аналогічного – тоді шанс забути такий фонар вдома набагато нижчий.
Дощовик
Мова йде як про невеликі індивідуальні, так і про додатковий захист для намету. Адже навіщо їх брати із собою, якщо у прогнозі повідомили, що погода буде сонячною? На жаль, багато хто на це купується, так що дощовики з собою краще брати за замовчуванням завжди.
Запасне паливо
Ви навіть не уявляєте, як швидко пальники можуть витрачати газ з балонів. А якщо й уявляєте, то все одно забуватимете брати із собою запасні. Навіть якщо неодноразово наступали ці граблі. Втім, дуже часто на території кемпінгу такі балони якраз можна купити або заново заправити, тому великою помилкою це не буде.
Засіб від комарів
Його теж ніколи не буває надто багато. Плюс краще комбінувати різні варіанти, наприклад, спіральки, що тліють, і спреї, які потрібно розпорошувати на шкіру. У будь-якому випадку, про цей момент часто забувають, а потім дуже шкодують.
Аптечка
Річ ще корисніша і потрібніша, ніж кемпінговий ліхтар, але тільки коли щось йде не так. Тому багато хто про неї банально не згадує, просто не бажаючи «думати про погане». Особливо часто це трапляється з туристами-новачками, яким ще не доводилося спізнюватися на літак через живота, що раптово прихопив. І так, її забувають навіть попри те, що в автомобілях, на яких люди на кемпінг приїжджають, аптечка має бути за правилами.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Найпопулярніші моделі фонарів для подорожі та кемпінгу

Кемпінгові ліхтарі здатні зробити перебування в таборі набагато зручнішим. Але деякі моделі подобаються людям більше, ніж решта. І саме про них ми вам зараз і розкажемо, щоб ви знали, на що звертати увагу насамперед, коли зберетеся купити кемпінговий ліхтарик.
Olight Swivel. Black
Компанія Olight досить відома, як виробник відмінних ліхтарів на всі випадки життя. І дана модель - відмінне тому підтвердження. Хитра конструкція, яка дозволяє фіксувати цей ліхтарик на гілках та змінювати кут на рівних поверхнях. 5 режимів роботи, 2 світлодіоди, наявність роз'єму USB Type C і ступінь захисту IPx4 - теж досить корисні. Хіба що ціна трохи вища за аналоги, але якість того варта.
Klarus CL1
Китайський кемпінговий ліхтар, але не простий, а з функцією Bluetooth-колонки та павербанку. Досить корисна річ на відпочинку, особливо якщо сусіди поділяють ваші музичні уподобання. З корисного - протиударний корпус, ступінь захисту IPx4, кілька режимів роботи, компактний форм-фактор. Ще й якість - зовсім не "китайська".
NITECORE LR50
Компанія NITECORE – відомий виробник освітлювальних приладів різного стилю та призначення, але з незмінно високою якістю. Тож не дивно, що ця надкомпактна, міцна та потужна їхня модель користується серед туристів особливою популярністю. І так, це не лише кемпінговий ліхтарик, а ще й павербанк. Також до плюсів можна віднести наявність магнітів та резинових заглушок для роз’ємів, простоту використання і кольорову температуру, що не заважає сприйняттю кольорів.
FENIX CL30R
Теж продукція від відомої компанії, але вже іншої. Класичний форм-фактор, підвищена міцність та потужність, додатковий захист від води – його навіть під зливою можна використовувати. До речі, на максимальній потужності акумулятора вистачає на 6 годин роботи. Хіба що вага відносно велика, але якщо ви його використовуватимете виключно на кемпінгу або вдома, то це взагалі непомітно. І так, ці ліхтарі активно розбирають, навіть попри відносно високу ціну.
Skif Outdoor Light Drop Ultra
Варіант для тих, хто хоче купити кемпінговий ліхтарик та підтримати вітчизняного виробника. Хоча виріб сам по собі відмінний. Стильний, досить міцний, зі ступенем захисту IPx4, двома режимами роботи та потужним акумулятором, якого вистачає на 11 годин. Ще й пульт керування підтримує. Та й ціна непогана.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

На що звернути увагу при виборі газового пальника

Туристичний газовий пальник - річ, корисна не тільки в поході, а й у побуті. Це стало зрозуміло після тривалих віялових відключень електроенергії. Так що все більше людей хочуть щось подібне й собі. Але на що треба звертати увагу тим, хто вирішив купити газовий пальник? Спробуємо розібратися.
Призначення
Тут два варіанти. Або ви збираєтеся носити пальник з собою в піші походи, тоді він повинен бути максимально легким, компактним і забезпеченим контейнером, що щільно закривається або, хоча б, чохлом. Або будете використовувати її вдома або брати із собою на автомобільний кемпінг. У такому разі вага та компактність вже не важливі.
Вид палива
Існують універсальні мультипаливні моделі, які можуть працювати і на рідкому паливі, і на газу. Ось тільки вони досить дорогі та складні в обслуговуванні. Тож простіше, дешевше та безпечніше використовувати звичайні газові, що працюють на зрідженій суміші з трьох компонентів – пропану, бутану та ізобутану. Головна проблема з ними – відносно висока швидкість витрати пального та необхідність возити із собою кілька запасних балонів.
Конструкція
Є три варіанти – зі шлангом, без шлангу та у вигляді портативної плитки. Перша приєднується до балону, що окремо стоїть, через перехідник, тому габаритніша, важча, потужніша і безпечніша. Друга – безпосередньо накручується на балон зверху. За рахунок чого – компактніша, але значно менш стійка. А плита ще потужніша, безпечніша і важчя, ніж модель зі шлангами. Плюс до них не кожний балон підходить.
Потужність
Є кілька категорій – малопотужні, тобто – до 1500 Вт, середньопотужні – до 3000 та суперпотужні – від 3000. Перші – компактніші, розраховані на 1-2 чоловік. Другі – універсальніші. Треті – для стаціонарного використання чи великих груп людей.
Додаткові функції
Деякі доповнення можуть виявитися дуже важливими для тих, хто хоче купити газовий пальник, який має працювати в специфічних умовах. Наприклад, альпіністам і скелелазам точно знадобляться моделі з вітрозахисним екраном та системою п'єзопідпалу. Власникам мультипаливних пальників стануть у нагоді різноманітні перехідники, а пішим туристам – міцні та компактні контейнери для перенесення.
Відповісти

Повернутись до “Загальне”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot] і 2 гостей