Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Спілкування про рибалку, рибну ловлю і вилов риби
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

5 важливих функцій найкращого кишенькового ліхтарика

Головне завдання кишенькового ліхтарика – освітлювати невелику ділянку простору протягом заданого часу. І з цим завданням усі подібні пристрої справляються відмінно. Але деяким користувачам дуже важлива наявність додаткових можливостей, які роблять використання кишенькових ліхтарів значно комфортнішим. І ось на які 5 функцій варто звернути особливу увагу.
Стійкість до ударів
Стандартні скляні лампи розжарювання досить тендітні, так що старі ліхтарики падіння переживали рідко. Сучасний лед-ліхтар використовує більш надійні світлодіоди, які розбити не так просто. Тим не менш, більшість моделей все ще не варто упускати з рук через не надто міцний корпус або не надто надійне паяння. Саме тому стійкість до ударів та падінь є вкрай корисною додатковою функцією.
Магнітне кріплення
Досить корисна штука, що дозволяє зафіксувати кишеньковий ліхтар у заданому положенні на металевій поверхні, щоб звільнити руки. Достатньо надійне, щоб витримувати власну вагу виробу та ще трохи понад неї.
Безпровідна зарядка
Досить корисна функція, оскільки дозволяє позбутися додаткових роз'ємів на корпусі, зробивши його більш герметичним та стійким до навантажень. Та й значно простіше покласти пристрій на зарядну панель, ніж намагатися встромити в нього потрібний кабель, який ще може виявитися невідповідним.
Функція пам'яті
Особливо актуальна для пристроїв з кількома режимами роботи або з потужністю, що регулюється. Дозволяє відразу ж включати лед ліхтар у потрібному режимі, не перебираючи купу варіантів. Начебто дрібниця, а часу та нервів економить багато.
Червоний світлодіод
Режим червоного світла досить слабкий за потужністю, але економний і не порушує адаптацію ока до темряви. Дуже корисна річ для мисливців та туристів, але й звичайним людям може знадобитися. Наприклад, якщо вночі потрібно йти в туалет, а включати сліпуче верхнє світло не хочеться, можна включити червоне і нормально дістатися до потрібного місця, не будячи родичів.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Будинок на колесах чи намет - що підійде саме для вас

У любителів проводити відпустку на свіжому повітрі десь у глушині є лише кілька варіантів, як зробити це зручно. Перший – класичний туристичний намет. Другий – кемпінговий намет. А третій – повноцінний будинок на колесах. Але який із цих варіантів підійде особисто вам? Спробуємо розібратися.
Комфорт
Будинок на колесах тут лідирує. Хіба що в ньому самому не так вже й багато вільного простору. Але є де сидіти, є де спати, є навіть повноцінний санвузол. Кемпінговий намет гірший, але в ньому хоча б можна стояти. А якщо докупити хороші кемпінгові меблі, то і знаходитися всередині і зовні буде цілком комфортно. А простий намет – для любителів «щодня долати труднощі».
Ціна
Будинок на колесах і тут лідирує. Це дуже дорогий варіант, у тому числі й тому, що його потрібно правильно і регулярно обслуговувати. А що кемпінговий, що туристичний намет – це не так вже й дорого.
Автономність
Будинок на колесах – буквально автономний будинок. Куди б ви на ньому не заїхали, ви там зможете розпоряджатися тими ж зручностями, що і мешканці повноцінних будівель. Кемпінговий намет потрібно розташовувати строго на території кемпінгів - тільки тоді в ньому з'являється сенс. Ну а туристичний можна ставити будь-де, якщо це дозволяють закони.
Зручність подорожі
Що для автобудинку, що для кемпінгового намету, потрібні дороги. І місця біля них, де можна зупинитись. У цьому плані вони приблизно рівні. А туристичний намет можна спокійно покласти в рюкзак, і вирушити в гори, де про дороги ніхто й не чув. Це дає ще один плюс - віддаленість від будь-яких потенційних сусідів. А на кемпінгах, на жаль, без них не обійтись.
Вибагливість до навичок
Найскладніший варіант тут – туристичний намет. Ви не можете забрати на собі багато речей, тому їх брак доведеться компенсувати навичками та вміннями. Кемпінговий намет зручніше - кемпінгові меблі спокійно розміщуються в багажнику авто, на якому, якщо що, можна і в найближчий магазин з'їздити. З автобудинком – аналогічна ситуація.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як підготуватися до подорожі на гірському велосипеді

Для когось велосипед – зручний вид транспорту для подорожі містом. А для когось – спосіб швидко дістатися до потрібного місця по сильно пересіченій місцевості. Зрозуміло, у другому випадку йдеться про гірські моделі, спеціально для таких подорожей підготовлені. У них і шини надійніші, і підвіска краща, і велосипедні ліхтарі потужніші. Але й велосипедисту теж треба до подібного випробування готуватись. І ми зараз розповімо вам як саме.
Привести себе у хорошу фізичну форму
Будь-який тривалий велосипедний похід – дуже серйозне навантаження на організм. А якщо мова йдеться про їзду горами – то й поготів. Тому вам потрібно буде привести себе у оптимальну форму. І швидко цього, на жаль, не зробити - тренуватися краще почати місяці за 2, щоб точно все пройшло гладко.
Вивчити маршрут
Планування своїх дій наперед – запорука успіху будь-якого походу. Ви повинні знати, куди їхати, на які орієнтири звертати увагу, де і коли зупинятись на привал. І так, під час підготовки краще недооцінити свою швидкість, ніж переоцінити її.
Перевірити стан велосипеда
Або самостійно, або здавши його у відповідний сервіс. Там і шини підкачають, і гальма підтягнуть, і ланцюги змастять. Словом, підготують вашого залізного коня до будь-яких випробувань.
Знайти попутників
Вирушати в гірський похід поодинці – дуже погана ідея. Просто тому, що буде краще, якщо поруч із вами буде хтось, хто зможе, якщо щось трапиться, надати допомогу. Адже в горах можуть статися будь-які неприємності. Так що краще заздалегідь знайти собі попутників та познайомитися з ними – щоб потім на привалі було комфортніше відпочивати та спілкуватися.
Взяти правильне спорядження
Наприклад, велосипедні ліхтарі. Ось тільки використовуватимуться вони хіба що при їзді ввечері по шосе, оскільки ніхто в здоровому глузді не їхатиме горами вночі, якщо можна спокійно десь переночувати, і вранці, добре освітленою місцевістю, поїхати далі. Також обов'язково потрібно буде взяти із собою інструменти для ремонту, запасну камеру, клей та насос. Просто тому, що в горах може статися все, що завгодно. Ну і, звичайно ж, не варто забувати про звичайне туристичне спорядження.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як правильно зібрати рюкзак в похід з дітьми

Будь-який захід стає значно складнішим в організації, якщо до нього залучені діти. І чим молодше – тим складніше. Тому в серйозні подорожі їх брати не варто – зіпсуйте відпочинок собі та оточуючим. А ось у походи вихідного дня та в короткі вилазки до лісу – чому б і ні. Потрібно лише правильно зібрати рюкзак. І ось що потрібно врахувати, крім традиційних правил збирання спорядження.
Звична їжа
Багато дітей дуже вибагливі до їжі, тому навряд чи почнуть їсти більшість похідних страв. Так що вам доведеться брати з собою дитячі термоси та термоконтейнери, в яких будуть звичні для них їжа та напої. І так, це додаткова вага, яку тягти, швидше за все, доведеться виключно вам.
Аптечка
У традиційну аптечку варто додати більше пластирів, бинтів і антисептику, оскільки діти точно бігатимуть навколо, падатимуть і отримуватимуть легкі пошкодження шкіри. А вам все це потрібно буде обробляти. Також потрібно буде взяти додаткові дитячі ліки від проносу та розладу шлунку, оскільки у деяких дітей через раптову зміну обстановки можуть початися різні проблеми. Ну і про засоби від кліщів, звичайно ж, забувати не треба.
Розваги
Сучасні діти довго без своїх гаджетів не можуть. Навіть на природі. Так що вам доведеться обов'язково брати їх із собою, а також – парочку павербанків на випадок, якщо вони розрядяться. Без цього, на жаль, не обійтися, тому що дитина, що нудьгує, точно зіпсує відпочинок і собі, і вам, і оточуючим.
І найголовніше – всі вищезазначені речі повинні бути завжди у вас під рукою, а не десь на дні рюкзака. Тобто дитячі термоси – у бічних сітках, аптечка – у верхньому клапані, всякі планшети та іграшки – у верхній частині рюкзака. Це потрібно для того, щоб ви могли швидко витягнути потрібне, вирішити проблему та зайнятися своїми справами.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Яким має бути сучасний мультитул

Як відомо, будь-який спеціалізований інструмент кращий за неспеціалізований. Але будь-який неспеціалізований краще, ніж повна відсутність якого-небудь взагалі. Саме тому різноманітні мультитули стали такими популярними. Але якими вони мають бути, щоб вважатися справді добрими? Спробуємо розібратися.
Відповідний матеріал
Сучасні бюджетні ножі, наприклад, виготовляються із досить дешевої сталі. І незважаючи на це, вони нормально справляються зі своїми завданнями. З мультитулами такий номер не прокотить, оскільки окремі інструменти зазнають різного виду навантажень. Тому матеріал має бути максимально міцним. Хороший варіант – інструментальна сталь. Або S30V.
Необхідний функціонал
Чим у мультитулі більше інструментів, тим він корисніший. І, зрозуміло, дорожчий. Але чи так вам важливі усі ці 30+ функцій? Може краще підібрати щось більш просте, але що ви точно використовуватимете регулярно? З іншого боку, деякі мультитули спеціально роблять «надлишковими» - чисто про всяк випадок. Тому все залежить від того, як саме ви плануєте свій інструмент використовувати – регулярно або як «страхування на будь-які неприємності».
Правильний форм-фактор
Форми сучасних мультитулів прораховуються з допомогою комп'ютерних технологій, за рахунок чого ними практично завжди зручно користуватися. Питання тільки в тому, чи буде це зручно саме для вас. Комусь більше подобається формат «швейцарського армійського ножа», комусь лезерманівські універсальні плоскогубці. А комусь – щось оригінальне та складної форми, як деякі вироби від Gerber.
Зручність носіння
Навіть найпродуманіший мультитул буде марним, якщо ви не будете носити його із собою через незручність. Саме тому народу, свого часу, так сподобалися компактні та обтічні швейцарські армійські ножі – їх можна просто покласти в кишеню, і забути про їхнє існування доти, доки вони не знадобляться. Ну а більш громіздкі та потужні вироби можна, наприклад, носити в рюкзаку. Якщо цей варіант вам, звісно, зручний.
Адекватна ціна
Так, ми чудово розуміємо, що хороші мультитули чисто технічно не можуть коштувати стільки ж, скільки і якісь бюджетні ножі. Але якось дуже не хочеться переплачувати в півтора рази через те, що дана конкретна модель – «оригінальний Leatherman», коли існують майже такі ж по функціоналу, але куди дешевші аналоги від менш іменитих виробників.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

5 речей які зроблять ваш кемпінг комфортнішим
Сучасний кемпінг сам по собі значно комфортніший, ніж перебування у звичайному туристичному таборі. Але цей комфорт можна збільшити ще сильніше, якщо заздалегідь придбати деякі корисні дрібниці. І ось вам 5 речей, які у цьому списку мають бути на першому місці.
Термос
Купити термос літра на 2 – це завжди хороша ідея. Причому не тільки для кемпінгу, а й для звичайного життя. Можна й менше, але тоді не факт, що рідини вистачить на цілий день. Плюс термос важливий ще й тому, що ви ж не цілодобово просиджуватимете у своєму кемпінговому наметі. Ви вибиратиметесь на екскурсії, на рибалку і просто погуляти. І термос у цій ситуації вам точно знадобиться.
Гамак
Так, у вас, напевно, є спальні мішки, килимки з пінки або навіть розкладачки, так що з місцем для сну проблем не буде. Але гамак призначений не лише для сну, та й для відпочинку. Хіба що знайти місце на території кемпінгу для його підвішування може бути проблематично. Але спеціально на цей випадок є моделі з опорними стійками. А у вас, напевно, буде машина, щоб ці стійки возити з собою.
Лампа від комах
Відмінна штука, оскільки одночасно і відволікає комах, і знищує їх. Особливо актуальна, якщо кемпінг розташований неподалік від водойми. Але так, вам все ще доведеться використовувати відлякуючі спреї, щоб саме на вас комарі звертали якнайменше уваги.
Портативна кухня
Штука досить дорога, але вона дуже полегшує готування на кемпінгу. У ній практично завжди є окремі місця для встановлення газових пальників та туристичних плит, робочі поверхні, ящики для зберігання обладнання, раковина з підвісом для мішка з водою та навіть ємності для зберігання сміття. Особливо все це актуально в тому випадку, якщо на кемпінгу немає нормальної кухонної зони.
Контейнери для їжі
Придбати кілька таких контейнерів - так само корисно, як і купити термос. Тобто вам потрібно буде вранці або ввечері приготувати їжу, розкласти її по контейнерах, які потім заховати в термосумку або автохолодильник. І кілька днів про готування можна взагалі не дбати. Також такі контейнери будуть корисними й під час вилазок на рибалку або на прогулянку по пересіченій місцевості.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Кемпінг біля води - декілька озер поблизу яких можна розташуватися
Цього року ситуація з відпочинком досі залишається досить складною. Так, наприклад, у деяких областях було вирішено не відкривати купальний сезон, так що перебування на пляжі біля озера може загрожувати неприємностями. Однак деякі озера все ж таки відвідувати можна. І найбільший інтерес серед них становлять такі.
Шацькі озера, Волинська область
Незважаючи на розташування у відносній близькості до кордону Білорусі, відпочинок там ніхто не скасовував. Готельні комплекси приймають гостей, як і організовані кемпінги, неподалік яких можна купити все необхідне – і розкладні стільці, і паливо для газових балонів, та інші потрібні туристам речі. Саме собою місце відмінне - кілька великих, глибоких і прозорих озер, в яких можна і рибу ловити, і плавати. І так, невелика хитрість – менше озеро Пісочне користується більшою популярністю серед місцевих, ніж знаменитий Світязь, бо там туристів менше.
Синевір, Закарпатська область
Варіант для тих, хто віддає перевагу відпочинку у води, але кому не цікава діяльність, з цією водою пов'язана. Адже ні купатися, ні ловити рибу, у Світязі не можна. Натомість місцевість дуже гарна, плюс навколо озера розкинувся однойменний національний парк – ідеальне місце для піших гірських прогулянок.
Ялпуг, Одеська область
Є одним із найбільших прісноводних озер на території Європи. Знаходиться неподалік кордонів Румунії та Молдови, тож зараз там спокійно. Відмінне місце як для любителів поплавати, так і для поціновувачів гарної риболовлі. Та й на берегах озера є спеціально призначені для кемпінгу ділянки. Там, звичайно, менш комфортно, ніж на місцевих базах відпочинку, але і набагато дешевше проживання.
Косине, Закарпатська область
На території нашої країни не так багато термальних озер, і діякі з них якраз розташовуються на території оздоровчого комплексу Косино. Зрозуміло, поставити прямо там намет не вийде, але на деякому віддаленні від комплексу є потрібні території, де можна поставити свої намети, розкладні стільці та столи. Але загалом – це також цікавий варіант для любителів оригінального відпочинку.
Озеро Молодості, Закарпаття
Найбільше спеціально споруджене з рекреаційною метою озеро України. Ще й знаходиться на території курорту Буковель. Власне, далі можна не продовжувати – для будь-якого вітчизняного туриста слово «Буковель» є кращою рекомендацією якості. Ну і не варто забувати, що там теж є спеціально обладнані для кемпінгу місця – саме для тих, хто не дуже любить традиційні готелі.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як впоратися з надзвичайними ситуаціями під час походу - декіілька порад щодо виживання
Будь-який похід – захід, пов'язаний із деяким ризиком для життя та здоров'я. Адже навіть вибравшись у найближчий ліс на шашлики, можна спіткнутися, впасти і пошкодити ногу. Тому до неприємностей варто готуватися заздалегідь. І ось що вам можуть порадити досвідчені любителі походів.
Взаємодопомога
Якщо поряд є хтось, то впоратися з надзвичайними ситуаціями буде набагато простіше. Особливо якщо ці люди теж підковані у підготовці до неприємностей. І з'ясується, що спальний мішок кемпінговий дуже легко перетворюється на носилки для потерпілого, що відвар з кори дуба допоможе вгамувати шлунок, що розпустився, а орієнтування на місцевості без карти і компаса взагалі особливих проблем не представляє.
Аптечка
Ось її треба брати із собою завжди. І там мають бути не тільки таблетки від голови та пара пластирів, а й серйозніші речі. Як мінімум - пара кровоспинних турнікетів, різні пов'язки, засоби від алергії, потужні знеболювальні і т.д. І так, усім цим ви повинні вміти користуватися. Плюс мати навички надання першої допомоги.
Засоби зв'язку
Не всі проблеми можна подолати самотужки, так що у вас обов'язково мають бути засоби зв'язку, що дозволяють зв'язати з рятувальниками звідти, де ви знаходитесь. Для полегшення їм роботи у цих засобах також має працювати система GPS. І так, не бійтеся кликати на допомогу, якщо з вами щось трапиться.
Спорядження
Ваше спорядження завжди повинне відповідати тим умовам, у яких ви плануєте діяти. І навіть бути трохи надмірним. Наприклад, вирушаючи в літній похід, краще брати з собою демісезонний спальний мішок кемпінговий – про всяк випадок. Так, у ньому може бути спекотно, але якщо погода раптово погіршиться, тільки він забезпечить хоч якийсь комфорт сну. Те саме і з одягом. Так, це може бути спекотне літо, але в запасі у вас має бути вітрівка або легка куртка. І так, із собою треба завжди брати ніж – головний інструмент для будь-кого, хто змушений виживати у дикій місцевості.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Найкращі каструлі для вашого наступного походу
Готування у поході – серйозне випробування ваших кулінарних навичок. Особливо якщо ще й похідний посуд неправильно підібраний. Тож якщо ви не хочете собі зайвих проблем, купуйте правильні каструлі. Наприклад, від таких виробників.
Jetboil
Ідеально сумісні з туристичними газовими пальниками того ж виробника. Забезпечують швидке та рівномірне нагрівання їжі, а також – економію палива та вільного місця, що особливо важливо, наприклад, для альпіністів або тих, хто ходить у багатоденні походи. Ось тільки форма таких каструль далека від традиційної, так що на звичайному багатті вони набагато менш ефективні.
Tatonka
Відомий німецький бренд, що спеціалізується на туристичному посуді з нержавіючої сталі. Відмінний варіант, якщо вам потрібно щось неймовірно міцне та просте. Такими каструлями можна користуватися протягом десятиліть – і їм від цього нічого не буде. Ось тільки сталь - не найлегший матеріал, та й нагрівається вона повільно і нерівномірно, тому їжа в ній може пригоряти.
GSI
Похідний посуд від цієї компанії виготовляється з анодованого алюмінію, тому відрізняється легкістю, стильним зовнішнім виглядом, високою швидкістю нагрівання та рівномірним розподілом тепла. На жаль, міцність його досить низька, а поверхню можна легко пошкодити навіть звичайною металевою вилкою, тому поводитися з такою каструлею потрібно обережно.
Sea To Summit
Компанія спеціалізується на виготовленні посуду зі стінками із силікону, кришкою з полімерів, а дна – з анодованого алюмінію. Більшість її продукції є складаною, тому займає мало місця і важить небагато. Плюс силікон дуже легко відмивається, не боїться випадкових пошкоджень і не надає вмісту неприємних запахів, як деякі сорти пластику. Словом, варіант для тих, хто цінує нові технології навіть у такій консервативній справі, як туризм.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Чим найкраще утамувати спрагу під час кемпінгу
Експерти-дієтологи не просто так рекомендують щодня пити як мінімум 2 літри води. Саме води, а не яких-небудь інших рідин, оскільки вважається, що саме вона краще за все вгамовує спрагу і знімає зневоднення. Але чи має вона хоч якісь пристойні альтернативи? Так, має. Тож під час кемпінгу ви можете втамовувати свою спрагу наступними напоями.
Мінеральна вода
Те саме, що й звичайна, але корисніше для шлунку, а також – запобігає вимиванню з організму електролітів. Головне - підберіть собі бажаний рівень рН і мінералізації, і не забувайте, що цю рідину можна наливати не в усі туристичні фляги, оскільки там можуть початися хімічні реакції. Повільні, але вам цього все одно непотрібно.
Спортивні напої
Крім різноманітних мікроелементів, також містять комплекси протеїнів та високоенергетичних компонентів, що стимулюють відновлення м'язової маси після навантажень та підвищують ефективність спалювання жиру. Так що якщо ви ходите в походи для того, щоб схуднути та привести себе у форму – сміливо беріть із собою різноманітні спортивні напої.
Зелений чай
Вважається, що від вгамовує спрагу набагато краще чорного і має набагато більш виражений тонізуючий ефект. А це дуже корисно під час походу. Плюс цей напій можна пити як у холодному, так і гарячому вигляді. І так, в нього краще нічого не додавати – хіба трохи лимонного соку.
Компот
Головне, щоб у процесі його приготування використовувалося якнайменше цукру - тоді отриманий напій буде набагато ефективніше втамовувати спрагу. І так, не важливо, які ви при цьому використовуватимете ягоди – ефект від усіх них практично однаковий.
Що стосується інших напоїв, то вони сильно програють перерахованим за ефективністю вгамування спраги. Особливо погані в цьому каві та спиртні напої. Так що як би вам не хотілося залити у свої туристичні фляги трохи коньяку – про всяк випадок, краще цього не робити.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Обираємо туристичний гамак

Класичний спальний мішок всім хороший - важить небагато, місця займає мало, та й спати в ньому зручно. Але є альтернатива, яка перевершує його за всіма цими параметрами – туристичний гамак. Ось тільки його, як і інші товари для кемпінгу, також треба вміти правильно вибирати. І ось на що при цьому слід звертати увагу.
Розміри
Стандартними показниками вважається довжина 300 см і ширина 150. У такому гамаку буде зручно спати одній людині, незалежно від її зросту. Також є й двомісні моделі – їх ширина може досягати 180 і більше.
Матеріал
Туристичний гамак - це тільки і виключно ріп-стоп синтетичні тканини. Найкраще – нейлон, який також називають «парашутним шовком». Але допустимий і поліестер. Перший варіант міцніший – витримує до 200 кг. Другий – лише до 120. Ріп-стоп – особливий тип плетіння волокон, при якому випадково виконані отвори не збільшуватимуться у розмірах. І так, щільність тканини має бути від 70 до 120 ден. Хоча можна й більше.
Шви
Хороший туристичний гамак - це суцільне полотно тканини, прошите хіба що по краях. Також допускається наявність крайових вставок для збільшення ширини. У будь-якому випадку, щоб досягти потрібної міцності, шви повинні бути мінімум потрійними та максимально щільними. А у місцях кріплення строп – так і п'ятикратними, оскільки навантаження там дуже велике.
Вага
Хорошими показниками вважається вага в повній комплектації близько 200-250 грам. У крайньому випадку – до 500. Більше – не для туристичних моделей.
Кріплення
Або прості стропи, які вам доведеться в'язати вузлами самостійно, або підвісні системи плюс карабіни. У другому випадку краще використовувати стропи, а не мотузки, так як це не так сильно травмує дерева.
Додаткова комплектація
Речі, які можна окремо докупити у розділі «товари для кемпінгу», але в деяких моделях вони йдуть за замовчуванням. Наприклад, москітна сітка. Або подушка з ковдрою. Або непромокальний тент для захисту від дощу.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Пакуємо рюкзак у велоподорож
Велосипед – це не тільки транспорт для переміщення містом, але й непоганий засіб для подорожей на середні та короткі дистанції. Якщо, звичайно, у вас непогана фізична форма і ви змогли заздалегідь купити туристичний рюкзак і розібратися, як оптимізувати його вміст. Ось тільки велосипедні подорожі дещо відрізняються від звичайних, тому класичні способи укладання рюкзака потрібно буде трохи змінити. Враховувати слід наступне.
Менші обсяги
Якщо в піші походи можна брати із собою експедиційні рюкзаки літрів на 100 і більші, то у велосипедні – не можна. Занадто складно буде з ними утримувати баланс і занадто великою буде інерція під час руху. Вважається, що гранична вага велосипедного туристичного рюкзака, що носиться на спині, не повинна перевищувати 50 кг. Тому спорядження доведеться підбирати ще ретельніше.
Важливість балансу
Речі доведеться розкладати так, щоб і праворуч, і ліворуч, була однакова вага. Інакше вас, у процесі їзди, буде сильно нахиляти убік. І хоча це можна компенсувати, краще просто не допускати такої ситуації.
Ще менше виступаючих частин
Якщо звичайним рюкзаком ви зачепите за гілку - нічого не буде. Якщо зробите це на швидкості, типовій для їзди велосипедом, ривок буде відчутним. Тому в рюкзаку має бути якнайменше виступаючих частин. Це стосується й такого улюбленого туристами розміщення каремату під верхнім клапаном або під спиною у нижній частині рюкзака. Ну і чим менше деталей, що виступають – тим краще аеродинаміка і простіше їхати.
Правильна розкладка
Тут можна використовувати класичні рекомендації для туристичних рюкзаків – все м'яке та об'ємне вниз, все важке – ближче до спини, все важливе чи таке, що може терміново знадобитися – у верхній частині. Ну а найпотрібніші предмети – у кишені на поясних та грудних кріпленнях. І так, на відміну від класичних туристичних рюкзаків, у велосипедних нічого не потрібно підвішувати зовні.
Як бачите, все це означає, що вам, швидше за все, знадобиться купити туристичний рюкзак спеціально для їзди велосипедом. Так, це додаткові витрати, але зручність і безпека того варті, повірте.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Декілька порад як зварити найкращу каву на природі
Будь-який похід – випробування сили та витривалості людини. Тому немає нічого поганого в тому, щоб використати в ньому абсолютно легальні допінги, тобто - каву. Ось тільки з приготуванням цього напою у вас можуть виникнути деякі труднощі, навіть якщо є хороший посуд, наприклад, від німецької компанії Татонка. Отже, зараз ми порадимо вам кілька варіантів того, як готувати каву на природі.
Найвідоміший варіант
Також відомий як «ковбойська кава». Вам знадобляться лише казанок, вода та мелені кавові зерна з розрахунку 50 грам на літр. Помел краще нехай буде більшим – так крупинки швидше осядуть на дно, і пити буде приємніше. Вам потрібно буде довести воду в казанку до кипіння, зняти її з вогню на 2 хвилини – щоб трохи охолола, потім – засипати туди каву, перемішати та знову поставити на вогонь. Незабаром зверху з'явиться піна - не пропустіть цей момент і відразу знову приберіть казанок з вогню. Далі видаляєте піну ложкою - і все. Отриманий напій можна пити.
Варіант гарний тим, що максимально простий та швидкий. Якщо хочете щось складніше – додайте разом із меленою кавою 100 грам подрібненого шоколаду та 50 грам цукру. Так ви отримаєте ще й додатковий заряд швидких вуглеводів. З мінусів - залишається багато кавової гущі, так що пити такий напій не дуже зручно. Щоб її прибрати, можна спочатку помістити мелену каву у паперовий пакет-фільтр, який після завершення процесу потрібно буде просто витягнути.
Варіант «для лінивих»
Найледачішим можна, звичайно ж, використовувати звичайну розчинну каву, яка просто заливається окропом. А просто ліниві беруть літровий термос, наприклад, від компанії Татонка, беруть звичайні кавові зерна дрібного помелу грам 40-50, поміщають їх в цей термос і заливають окропом. Далі потрібно почекати хвилини 2 – і все. Мінус - кавова гуща на дні, але якщо акуратно розливати напій по склянках, то її кількість можна мінімізувати.
Варіант для хитрих
Відразу уточнимо, тягати з собою у похід різні френч-преси, крапельні кавоварки та інше обладнанням – так собі ідея, оскільки краще витратити вагу та місце на щось корисніше. Але якщо кави хочеться, а класичні пакети-фільтри – це надто нудно, можна використовувати складний силіконовий пуровер. Це майже те саме, тільки багаторазове і зручніше пристосування. Є й трохи менш компактний варіант – занурювальний фільтр-чашка.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Як обрати кемпінговий чайник

Туристи старої школи твердо знають – у похід із собою не потрібно брати ніякого іншого посуду, крім казанка. Це універсальна штука – у ньому і юшку зварити можна, і кашу, і ранковий чай заварити. Але сучасні туристи вважають за краще для кожної справи використовувати спеціалізовані товари для кемпінгу. Отже, зараз ми розповімо вам, як правильно вибирати кемпінговий чайник.
Спосіб використання
Конструкції чайника, який можна кип'ятити на багатті, і чайника, сумісного з газовим туристичним пальником, трохи різняться між собою. У першому випадку обов'язковою є дугоподібна і суцільнометалева ручка, яка не боїться відкритого полум’я. У другому – форма, що дозволяє використовувати полум'я пальника з максимальною ефективністю.
Об `єм
Стандартного літрового чайника цілком вистачає на 1-2 особи. На більшу компанію краще брати дволітровий.
Матеріали
Або нержавіюча сталь, або анодований алюміній. Звичайний алюміній надто м'який і недостатньо міцний, а титан надто дорогий. Та й чайники з титану виготовляють відносно рідко. Що стосується сталі та алюмінію, перший варіант міцніший, важчий, менш рівномірно розподіляє тепло, але зовсім не боїться відкритого полум'я. Другий варіант легше, трохи дешевше, але нагар з нього зчищається гірше.
Довжина носика
Краще, щоб він був коротким. Як показує практика, це не заважає точно наливати рідину, зате такий виріб набагато зручніше укладати в рюкзак, та й місця, куди можна покласти інші корисні товари для кемпінгу, стає більше.
Альтернативний варіант
Оскільки на кемпінгу майже завжди є електрика, ніхто не заважає туристам брати звичайні електричні чайники. Тільки обов'язково підвищеної міцності та з подовжувачем. Головне – не беріть класичні «радянські» кип'ятильники – вони не дуже практичні та безпечні.
egorpav
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 83
З нами з: 03 серпня 2022, 00:25
Контактна інформація:

Re: Риболовля та активний відпочинок. Корисні поради

Непрочитане повідомлення egorpav »

Чи можуть дешеві туристичні термоси нашкодити вашому здоров’ю

Багато виробників термопродукції стверджують, що дешеві термоси можуть завдавати серйозної шкоди здоров'ю людини. Але чи так це насправді, або це просто хитрощі, щоб змусити вас платити більше? Спробуємо розібратися.
Пластик
Відразу заспокоїмо - будь-який сучасний харчовий пластик, з якого виготовляють вироби, які продає який-небудь інтернет-магазин термосів, що заслуговує на довіру, безпечний для здоров'я. До них висувають досить жорсткі вимоги, тому про наявність у ньому небезпечних для здоров'я речовин турбуватися не варто.
Колба
Дешевші скляні колби можуть буквально вибухнути при різкому перепаді температур, при падінні або при переповненні газами, що утворилися, наприклад, через тривале зберігання їжі. Більш дорогі моделі зі сталевими стінами в цьому плані набагато надійніші. Їх колби максимум тріснуть, втративши здатність ефективно зберігати тепло.
Кришка
У дешевих моделях відсутні механізми, що захищають від «ошпарювання» через надто сильний нахил термоса в процесі пиття. Крім того, дешеві кришки самі по собі гірше фіксуються і не так надійно утримують тепло.
Зовнішня ізоляція
Більш дорогі моделі термосів мають не звичайні подвійні стінки, а з додатковим зовнішнім ізолюючим покриттям, щоб людина вже точно не могла обпектися, взявши їх.
Внутрішнє покриття
У більш якісних термосів внутрішня колба покрита шаром безпечної речовини, яка знижує ризик зростання бактерій та захищає їжу від контакту з металевою поверхнею. Що перше, що друге, роблять виріб безпечнішим для здоров'я.
Міцність
Хороші термоси, такі, наприклад, які пропонує до вашої уваги інтернет-магазин термосів Zojirushi, витримують падіння з висоти в метр. Що вкрай корисно, оскільки навіть за обережного поводження неприємні випадковості все одно можливі.
Відповісти

Повернутись до “Загальне”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість