Наживка та насадка.

Обговорення прикормки, ароматизаторів, повідків та ін.
Аватар користувача
kolesdoc
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 71
З нами з: 11 червня 2010, 23:26
Звідки: Рівне,БК
Контактна інформація:

Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення kolesdoc »

Вітаю. Деякі аспекти дуріння риби/надягання на гачок дечого приємного, в гастрономічному значенні/, вже не один раз на нашому форумі, було прописано та навіть обговорено.Наступила осіння пора, яка в свою чергу призводить до похолодання води, зміни примх риби/типу початок передзимового жору/.Нагадаю- наживка , це щось живе на гачку- яке ворушиться, дригається, показує дулі рибам, а насадка- переважно вироби хлібо-булочної /в широкому плані-с/г//галузі, яке тупо висить та пахне/смердить.Шановні колеги-друзі - хто чим збирається дурити рибу в осінню пору?. Наприклад подумую вже переходити на мотиля/ в комбінації/бутербродах, чи ще якось/.Відповідно - питання :1. де його брати/добувати/.2. Чи може хтось знає де взяти// чи як самому зробити , з підручних матеріалів//, придбати - мотильницю.Запрошую до обговорення.
Пи.си.Певно що мотиль всесезона супернаживка-хто не згоден/але ж де його візьмеш влітку?/, прошу брати участь в обговоренні.
rabinovich
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 79
З нами з: 20 квітня 2010, 19:32
Телефон: 0509674615
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення rabinovich »

Не раз бачив як черпають мул і намивають мотиля на р.Устья,під мостом,на перехресті вул.Шухевича і Млиновськоі (як іхати к Рівнеобленерго).
Аватар користувача
stal1n
Бро
Бро
Повідомлень: 2162
З нами з: 19 березня 2008, 01:00
Хто: Карасятник
Звідки: Йорк
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення stal1n »

ось, що пише Леонід Павлович Сабанєєв в "Рибальскому календарі"(1885 рік):
Мотыль, как уже не раз говорилось, — личинка комара-толкунчика (Chironomus), которого можно видеть летом тучами, летающими над водою и у берега. Это небольшой (не больше дюйма) червячок ярко-красного или темно-красного цвета с черноватой головкой. Мотыль встречается в иле, реже в иловатом песке, в котором и зарывается. Незадолго до превращения своего во взрослое насекомое он темнеет и выползает на дно. Вылет мотыля начинается, как только установится теплая погода — около Николина дня или немного позднее, — и продолжается до июля. Взрослое насекомое, по своей малой величине непригодное для насадки, кладет в воду многочисленные яички, из которых очень быстро развиваются червячки.

По всей вероятности, мотыля можно найти всюду, где есть ил, т. е. в заводях, запрудах, прудах и озерах, и едва ли это не самая распространенная и многочисленная личинка двукрылых, живущая в воде; мошка (Simulia) и метла (Ephemera) встречаются только местами и совсем не там, где мотыль. Не знаю, как в других губерниях, но в Московской мотыль известен в качестве насадки с давних времен, не менее 50 лет назад, гораздо ранее, чем в Западной Европе, где, как оказывается, он приобрел право гражданства всего около 30 лет назад, вместе с аквариумами. Под Москвой мотыль встречается почти во всех прудах, как городских, так и подгородных, водоотводных каналах (шлюзовых) и около (выше) всех плотин. Добыванием мотыля в Москве занимается десятка два лиц, которые продают его рыболовам, в магазины и любителям аквариумов (для корма рыбы), а также в лавки, торгующие рыболовными принадлежностями. Ареною их действий в настоящее время служит главным образом Перерва (в 12 в. от Москвы).

Добывают мотыля, закидывая с берега (редко с лодки) худое ведро на длинной веревке; зачерпнув таким образом ил, его промывают в решете,
где вскоре остается более или менее чистый мотыль. Иногда из ведра получается двойная горсть. Зимою для добывания мотыля делают большие (с квадратный аршин) проруби и их загребают мучным мешком, привязанным к вилам и ухвату. Стоимость мотыля различна, смотря по времени года и тому, где он покупается; обыкновенно горсть продается от 10 до 20 коп., а "узел", заключающий около 10 горстей, — от 50 коп. до 1 рубля, из первых, конечно, рук. Всего дороже бывает мотыль весною в полую воду, а также в конце мая и в июне, когда вылетает. Для насадки надо выбирать самого крупного (величиною у нас славится мотыль из пруда села Черкизова, что близ Измайловской богадельни).

Мотыля хранят небольшими количествами (лучше горстью) в сырой, но не очень мокрой (отжатой) тряпочке, лучше толстой холщовой, сложенной плоско — конвертом, чтобы мотыль не лежал кучей. Эти тряпочки надо хранить в прохладном и сыром месте (на погребице; в корме лодки). Очень, хорошо тряпки с мотылем класть в посуду с сырым песком, которую ставят на лед. Таким образом мотыль может держаться неделю, но в спитом (свежем) чае, в сыроватом мху, в "зелени", а тем более в иле он может прожить (в прохладном месте) значительно дольше. При уженьи в жаркую погоду тряпочку с мотылем полезно держать в цинковой жестянке, обвернутой толстой мокрой тряпкой, а в холодную погоду, зимою в особенности, мотыля держат в деревянной (березовой) с отодвигаемой вбок крышкой табакерке, которую держат за пазухой, чтобы мотыль не замерз.
Рибу потрібно ловити там, де вона є.
Рибу потрібно ловити тоді, коли вона клює.
Рибу потрібно ловити на те, що вона зараз хоче їсти.
Аватар користувача
Юра
Боєць
Боєць
Повідомлень: 225
З нами з: 04 червня 2009, 00:00
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення Юра »

Підгледів був снасть для добування мотиля у торговців на базарі: нічого не помінялося із часів Сабанєєва :-) - те ж саме "худое" відро та сито для промивки. Лише побачив новинку - сита із різної величини ячейками. Таке враження, що ними вони пасивно фільтрують мотиля по розміру.
Аватар користувача
kolesdoc
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 71
З нами з: 11 червня 2010, 23:26
Звідки: Рівне,БК
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення kolesdoc »

Про мотиля все стало ясно,або "худое" відро або в магазин з 8-10 грн. Щиро дякую за відгуки . Ще б про добування "подьонки".На останній риболовлі- пригостили декількома особами.Колега-фідерист у якого "стрельнули на пробу", сказав що за день до цього намив.Доки перевіряв ефективність /а таки були покльовки, хоча не реалізовані- як потім проаналізував не правильно наживляв, можливо потрібно було через хвостик і головогруди з виходом жала гачка над чи під головою, а так при покльовці хвостик обсмоктаний або відсутній/ -забув розпитати де, як і чим мив "подьонку". Про "магазинну"-заморожена, весінньо-початоклітня, з крилами- як на мене в якості наживки-малоефективна, хіба можливо в прикорм. :nez-nayu: Запрошую до обговорення.
map
Нуб
Нуб
Повідомлень: 6
З нами з: 20 квітня 2010, 08:57
Телефон: 0666519922
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення map »

В мене є суха подьонка, яку наловив руками весною під час вильоту. В цьому році в районі Олександрії її було багато. Після того як висушив запах в неї став дуже дивний, як в таранькі :hi_hi_hi: .Останні дві риболовлі добавляв її у фідерну прикормку(перетирав руками на муку), але чи щось це дало ще не зрозумів. :nez-nayu:. Можливо я її не так консервував. Краще заморозити.
ZVod
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 152
З нами з: 21 грудня 2007, 01:00
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення ZVod »

Як для Горині то з мого фідерного досвіду мотиль зовсім не розрулює ситуацію. Ну так собі в роді би клювання якісь є .... але насадка сильно ніжна ... мені здається вона тільки для поплавкової проводки....Для решти водойм, включаючи стариці - насадка супер!
Насаджувати у безкльовий період кільцем - з жопки до голови....
Аватар користувача
Юра
Боєць
Боєць
Повідомлень: 225
З нами з: 04 червня 2009, 00:00
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення Юра »

ZVod писав:Як для Горині то з мого фідерного досвіду мотиль зовсім не розрулює ситуацію. Ну так собі в роді би клювання якісь є .... але насадка сильно ніжна ... мені здається вона тільки для поплавкової проводки....
Дозволь не згодитися. Цього року почав нарешті ловити саме підлящика/ляща пристойних розмірів і саме завдяки мотилю. Або бутер з опаришем, коли було тепліше, або пучок мотилів. На чистого опариша діставала дрібота або й взагалі кльову не було, а на мотиля пішла нормальна риба, хоча в прикормці його не було. Відносно обережного кльову, то підтверджую, що 1-н мотиль, насаджений або колечком або чулком, часто спасав ситуацію і приносив, як це не дивно, залікову рибу (плотва 400 гр і крупний підлящ). А зараз, по холодній воді, потрібно багато мотиля в прикормку і буде набагато ефективніше, чим просто сипучка.

Я мотиля насаджую по 3 шт: проколюю за головку і одного посерединці. Насадка тримається чудово і витримує до 10 перезабросів.
Аватар користувача
roony
Балакучий
Балакучий
Повідомлень: 159
З нами з: 14 січня 2008, 01:00
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення roony »

Мотиль з опаришем не раз відмінно працював у помірно холодній воді. І якраз коли на щось інше взагалі не клювало. Це у мене траплялось на Горині район "Азота". Відтоді хотів купити спрей мотильовий щоб і влітку поексперементувати з чистим опаришем і іншими насадками але поки не склалось. А чистий мотиль це супер штука для водойм у яких ранньою весною починається кльов карася, як наприклад Малинівка.
Если хочешь накормить голодного, не давай ему рыбу, а дай ФИДЕР и научи ее ловить. - Древнняя восточная мудрость
Аватар користувача
Kolyan i syn
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 51
З нами з: 16 вересня 2009, 00:00
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення Kolyan i syn »

Хотілось би всеж дізнатись від когось із форумчан відповіді на питання , які підняв Саша (kolesdoc),а саме:
1.Як і де восени миється подьонка?
2.Як правильно її наживляти на гачок і якого розміру він (гачок)має бути?
Бо справді,на оту позичену(живеньку)подьонку покльовок було більше ніж на опариш з мотилем.
Аватар користувача
Рома
Рідненький
Рідненький
Повідомлень: 784
З нами з: 18 червня 2010, 14:36
Звідки: Костопіль
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення Рома »

Kolyan i syn писав:Хотілось би всеж дізнатись від когось із форумчан відповіді на питання , які підняв Саша (kolesdoc),а саме:
1.Як і де восени миється подьонка?
2.Як правильно її наживляти на гачок і якого розміру він (гачок)має бути?
Бо справді,на оту позичену(живеньку)подьонку покльовок було більше ніж на опариш з мотилем.
На всі питання відповіді не дам, але трохи інформації предоставлю.
В суботу ловив на Горині спінінгом. По самій рибалці - ОП. Проте бачив як з протилежної сторони річки рибалка черпав спеціальним ковшем мул (під обривистим берегом), в якому шукав подьонку і на яку потім ловив у цьому ж самому місці. Про його результат не скажу. Восени, так само як і зараз, личинок добувають аналогічним чином. Влітку, коли вода тепла, дану процедуру можна проводити безпосередньо заходячи (занурюючись ) у воду і діставати мул руками.

ПС. Зазначу, що спосіб миття ковшем, досить-таки трудоємкий, особливо коли подьонки мало і доводиться часто черпати мул.
Зображення Romanmix2002
Аватар користувача
trans
Козак
Козак
Повідомлень: 463
З нами з: 05 листопада 2008, 01:00
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення trans »

Чи можна (і чи потрібно) тримати опариша в абсолютно щільній упаковці?
Купляв в одному магазині опариша в абсолютно щільному целофановому кульочку з застібкою.
На моє бажання пробити декілька отворів, для того щоб опариш дихав, продавець заборонив, мотивуючи, що без повітря опариш проживе значно довше - з повітрем - швидко або помре, або перетвориться в муху.
В кого які роздуми?
Аватар користувача
Россо-Неро
Козак
Козак
Повідомлень: 472
З нами з: 23 квітня 2008, 00:00
Звідки: город-герой
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення Россо-Неро »

trans писав:Чи можна (і чи потрібно) тримати опариша в абсолютно щільній упаковці?
В кого які роздуми?
я чув цікаву думку що добре зберігати в вакуумних контейнерах для продуктів. тобто без повітря виходить. сам якось не пробував довго зберігати. завжди на рибалці використовує весь запас
Аватар користувача
пітон
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 59
З нами з: 03 грудня 2010, 10:57
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення пітон »

Поділюся своїм досвідом зберігання опариша на довгій риболовлі (5-10 днів). Неодноразово траплялося виїзджати на таку довго тривалу риболовлю, в основному на Дністер (Бакота) і в літню жару зберігання опариша являлося великою проблемою, за 3-4 день він окуклювався. В один з таких виїздів я вирішив зробити експеримент, половину ємкості термоса заповнив льодом, попередньо давши йому почати танути так як боявся що в термосі може створитися занаддто низька температура. На верх льоду положив шматок тканини і після цього положив опариш порційно розфасований в герметичні пакети. На 5 день рибалки, після закінчення звичайного опариша я вскрив термос і :ny_tik: настрій в мене пропав, так як весь опариш виглядав вялим, мягким, не живим. Ну так як діватись нікуди висипав порцію в коробку з залишками живого опариша, буду ловити на те що є. А через 15 хвилин моїй радості не було меж :ya_hoo_oo: , в коробці опариші відігрівшись пригали як коні ! ! !

P.S. Можливо хтось підскаже інші методи зберігання опариша на довгій рибалцію
Аватар користувача
bogdan
Герой
Герой
Повідомлень: 574
З нами з: 19 грудня 2007, 01:00
Звідки: РО ФРС
Контактна інформація:

Re: Наживка та насадка.

Непрочитане повідомлення bogdan »

Треба мотиль?!
Звертайтесь - 0673973527 Василь (Школярик), 097 8386125 Богдан...
Відповісти

Повернутись до “Загальний форум”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей