ПЛАВЗАСОБИ

Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Вирішив створити нову тему та поділитись своїм, ще небагатим, досвідом у цьому питанні. Звіт був написаний раніше і 2.5 місяця де-що змінили, але хочу залишити його без купюр:
"Збулась мрія «ідіота» - отримав в подарунок від старшенької доньки плотик. Дуже компактна, легка і, на вигляд надійна, модель: Creek Company 420 Ultralight Float Tube. Зверху - червоний, знизу – зелений.
Хотілось би поділитись враженнями і отриманим досвідом.

1-й заплив:18 липня – зранку я на Азотівському шлюзі. Запланований маршрут: шлюз – вихід теплого каналу. На ловлі вирішив не заморочуватись (основна мета першого сплаву: випробування та розвідка) – поставив повідок 0,25 і жука на стрімерному гаку №6.
Головне враження – РІКА! Так, з великої літери. На воді все виглядає інакше – це місцева Амазонка – нависаючі кущі та дерева, коряги немов чатуючі алігатори і жива вода – постійні плюхи (риба на плоту підпускає ближче). Вибачте за лірику, але Горинь з води вражає.
Тепер проза – плисти на плотику дуже комфортно і досить безпечно. Руки вільні, керування - ластами. Зручна посадка і не втомлюєшся. Із-за обмеження в часі – дружина поставила ліміт до 14:00, зумів доплисти тільки до Шкільної ями.
Тепер розбір польоту. Трофеї – 2 голавлика грам 300-400 (зразу ж були відпущені), кілька нереалізованих покльовок і багато виходів.
Плюси:
- плотик дає можливість ловити на хлистом на Горині по повній (стільки виходів на жука в мене до цього не було за цей весь сезон при ловлі з берега).
- риба підпускає близько і можна ловити на короткому шнурі (до 5 м шнура), що економить час на закиді бо пливеш і не всі місця встигаєш обловити (де ти моя тенкара, де? але це вже інша пісня).
- порівняно з човном – руки вільні та й ноги не затікають
Мінуси:
- 90% перспективних місць пропливаєш не встигаючи їх обловити (треба подумати про якір та працювати над технікою)
- керування ластами – не просто. Часто течія починає крутити пліт дуже не вчасно. На щастя не було рибалок-фідеристів, а то б я почув! (треба тренуватися і можливо в мене задовгі ласти. Купив дайвінгові із-за зручного черевика великого розміру з регульованим кріпленням – ціна безбожна)
- технічні зупинки на Горині знайти дуже важко (прийдеться відмовлятися від улюбленої кави та пива на сплаві)
Ще добавлю – що повірив у великого жука – працює.

2-й заплив: 24 липня. Маршрут той самий, але хочеться більше зосередитись на рибалці. Зв’язав «штиблєта» на такому ж гаку. Башмак себе виправдав – працював не гірше жука. Ейфорія першого сплаву пройшла - рибалка на плоту - трудова, халява не проходить. Ловля на короткому шнуру те ж вимагає досконалої техніки про що мені сказав «хазяїн» перекату, коли я зухвало льопнув шнуром біля його коряги – він вискочив з води і обдав мене бризгами. Порадувало те, що є ще монстри в Горині (він був далеко за 3 кг). Але коряжку я запам’ятав.
Зловив 3 голавлика: одного грам 600 і двох менших (випустив). Випробував якір – чавунну гантелю на 2 кг – нормально тримає середню струю. Ласти (хотів різати) вже не так напрягають, а зате на стояку дадуть можливість швидкого пересування.
Зрозумів що з’явилась перспектива для росту. Бо після попередніх рибалок (без плоту) хотілося зажбурити флай-бокс з нав’язаними за зиму мухами подалі у річку. З горем знайдеш на березі нормальне місце для закиду і все марно, бо хоча ти бачиш рибу, але й вона тебе бачить, сховатись ніяк і результаті нуль (ну май же). По-перше - відпрацьовувати техніку, щоб надалі ловити на стрімер, німфу та мокру з плота. А поки що відвожу душу у ловлі на ЖУКА – вихід головля на суху муху це дійсно ефектно і дає стільки адреналіну – і мені шкода тих, хто цього не відчув. По-друге – я ж запам’ятав ту коряжку.
П.С. Якщо цікавлять фото мух-фаворитів – постараюсь зробити фото та викласти наступного разу."
Прикро, але на сьогодні всі жуки залишились на деревах по-над Горинню, так що обіцяні фото трохи пізніше
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Муха має літати!!!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Мабуть пора вже закривати славний сезон. За 2,5 місяця - понад 15 сплавів (непогано, так?) і хотілось трохи узагалити набутий досвід - можливо хтось планує придбати подібний "девайс".
Ця модель плота поставляється у мінімальній комплектації - без насоса, ласт і лямок для переносу. Зате він з надувними сидіннями (є моделі з твердим сидінням) і із-за цього дуже компактний.
1. Ласти - дуже важливо які. До цього питання треба віднестись серйозно бо від цього залежить маневреність і часто безпека. Вони повинні бути досить жорсткі, з зручним і бажано регульованим башмаком. Тому не варто звертати увагу на дешеві і барвисті китайські. Для себе вирішив не економити і взяв спеціалізовані дайверські (не мисливські - ті занад-то довгі) і не жалкую. Вони досить довгі і жорсткі з дуже зручним башмаком (фото в попередньому пості). Спочатку здались задовгі - але після другого сплаву з проблеми з керуванням ластами зникли само-собою. А добре маневрування необхідне, щоб вчасно вивернути і не заважати рибалкам на березі (часом пізно побачиш - 2-3 гребка і ти вже на достатній відстані). Ціна питання може бути від 80$.
2. Взуття - звичайно кожний вирішує для себе. Але якщо вам шкода носок вейдеріа то воно повинно бути. Я зразу ж вирішив, що сплав в забродних черевиках - це занадто. Дех-то рекомендує звичайні кеди. Я зупинився на дайверських високих ботах з самого тонкого (здається 3 мм) неопрену на досить товстій і ребристій подошві з застібками-блискавками. Їх довжини якраз вистачає пвд гарди - зручно і естетично. Не жалію досить зручно перескватись в воді і на суші. По піску - супер, ну а глина - тут часом і черевики поїдуть. Ловив в них і взабродку. Ціна питання від 300 грн. На цьому моє спілкування з дайверами закінчилось.
3. Насос - не принципово - аби переходники підходили під клапана. Довгий час користявався простим маленьким китайським для надування матрасів. Зараз взяв більший на 5 л - великої різниці не помітив.
4. Вейдерси - обов"язково. Навіть в спеку в них плавав (чоловіче здоров"я понад усе - доречі посадка у плотика досить сисока і сідниці весь час над водою :) ). Але треба бути готовим до того що вони через де-який час почнуть текти - може протертись мембрана на сідницях.
5. Ніж - придбав спеціалізований з тупим носом та пилкою. Брав для безпеки- може десь в сітку занесе. Ні разу не скористався - за весь час жодної сітки не зловив.
6. Підсак-ракетка. Теж кожний вирішує сам. Де-хто вважає, що рибі треба дати шанс. Але коли клен отримує свій шанс і йде собі з жуком на №6 в самих гландах, то внього вже ніяких шансів.
7. Герметичний мішок для речей - обов"язково (якщо є для чого)." Багажний" відсік за спиною наповнюється водою. Якщо плисти на легку - там можна зберігати улов.
8. Якір - використовував кілька разів в цій якості чавунну гантелю на 2 кг зі шнуром 6 м з карабіном. Кріпив карабіном до D-петлі - їх 4: по 2 з кожної сторони. Середню струю тримає. Сильнішу на перекаті тримає зачеписшись за траву - але це вже екстрім - якоритись на сильній струї , може змити нафіг з плоту.
9. Снасті - зручно довгі, бо посадка низька. 80% ловив довгою (3 м) німфовою трійкою, 15% - тенкарою 3.6 м, 5% - трійка 2.3 м. Німфова більш універсальна - з короткоголовим шнуром кидала жуків на №6 з сочним плюхом. Тенкара - дуже делікатна (десь 1-2 й клас в порівнянні) але обумовлена товщина повідка (до 0,14 мм) для глухої снасті дуже збільшує розхід мух :-) . Коротка 3-ка теж досить делікатна і дозволяє кидати боковим під такі кущі - що інші вудки гуляють. Звичайно кожний снасть вибирає під свої улюблені мухи. В мене вцьому сезоні - мега-жук (№6 як для мене). Німфа, мокра і стрімера в мене поки що не пішли попри всі намагання. Не вдається правильна проводка, бо до швидкості руху шнура і мухи додається рух самого плота - і вови всі різні. Мокра трохи ловила - але це ще не систиматично.
10. І саме головне - безпека. Плотик дуже стійкий на воді і має достатній запаз загрузки. Перевернутись назад (спина) і в бік буде дуже важко. А от вперед, особливо в риболовному азарті - можливо. В тому ж азарті або дотягуючись до зачепу можна і з"їхати з сидіння в воду. Я отаннім часом штатний сітчатий столик не закріпляю - а він від зісковзування повинний захистити. Болони плота в чохлах з досить щільного та товстого нейлону, але й їх можна проколоти гачком. Бажано, не дуже захоплюватись і не втрачати пильність.

І мої побажання:
- бережіть себе на воді;
- не псуйте риболовлю оточуючим;
- по-можливості відпускайте рибу (ми ж не голодні вже), а голавлику щоб набрати 1 кг маси треба плавати майже 10 років;
- не метушиться, пропливаючи перспективне місце або зачепивши муху за віти дерева. І перспективні місця будуть ще по-переду і мухи ще кращі ви зв"яжете.
Головне - насолода від процесу і від вашого інтимного спілкування з рікою.
Кому цікаво - запитуте
Муха має літати!!!
Аватар користувача
Горыныч
Рідненький
Рідненький
Повідомлень: 885
З нами з: 13 грудня 2007, 01:00
Звідки: Ровно
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення Горыныч »

Супер Идея

И как на практике


Улыбайтесь, господа! Во весь улыбальник улыбайтесь :)))) ...
Аватар користувача
KYM
Бро
Бро
Повідомлень: 1706
З нами з: 17 листопада 2007, 01:00
Телефон: 067-360-88-01
Звідки: г.Ровно
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення KYM »

Унтиресно за сколько денег можна преобрести такой плотик у нас?
Не учи рыбу плавать!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

KYM, по цінам у нас я можу надати переписку з відчизняним продавцем, якщо це не буде трактовано як приховану рекламу. Надам у лічку. Там ціни починаються від 2200. Але будьте готові до преплати майже в 2 рази в порівнянні з цінами на заході. І звичайно дешеві моделі можуть бути не зручними в користуванні. В них, як правило посадка низька (просто сітка) і із-за цього не забезпечується жорстка відстань між балонами, Ваші ноги затисне у воді. Найбільш популярні моделі від Outcast i Fish Cat, перші дорожче (їх дешеву модель зняли з виробництва). Пройшла інформація, що на польському Таймені є під їх брендом за 100 євро.
Муха має літати!!!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

До-речі на Кабеласі розпродаж:
http://www.cabelas.com/catalog/browse/f ... t105607080
і моя модель подешевшала
Муха має літати!!!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Горыныч, дякую. Хоч у мене трошки інша специфіка лову, думаю, що де-що корисне зачерпну. Бо бажано мати на готові ще одну палочку іншого класу і вже ламаю голову як її кріпити, щоб не втопити і не зламати.
Муха має літати!!!
Аватар користувача
proteus
Герой
Герой
Повідомлень: 674
З нами з: 12 вересня 2008, 00:00
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення proteus »

а какой материал? ПВХ? :sh_ok:
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Так, ПВХ в чолах з нейлону 420 ден
Муха має літати!!!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Ось, доречі, класне відео про ловлю з плотика
http://vimeo.com/14877592
Муха має літати!!!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

УПС... :smu:sche_nie: Вибачаюсь, Антон вже викладував
Муха має літати!!!
Аватар користувача
KYM
Бро
Бро
Повідомлень: 1706
З нами з: 17 листопада 2007, 01:00
Телефон: 067-360-88-01
Звідки: г.Ровно
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення KYM »

Вважаю, що однозначно сидіння має бути над водою і жорстко закріплене. Матеріал ПВХ і плот не повинен мати сильного бокового крену. Взяв би собі щось толкове і щоб, як кажуть - ціна-якість була присутня але і не дорогуще, бо не мульонер :)
Не учи рыбу плавать!
Аватар користувача
oles
Дослідник
Дослідник
Повідомлень: 61
З нами з: 30 вересня 2012, 10:14
Звідки: Рівне
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення oles »

Ну, "жорстко" то я скоріше умовно сказав. До чохлів балонів пришите дно, до нього сумка сидіння, куди й вставляється сама подушка сидіння . Може бути надувна або ні. Ненадувна зроблена, як я розумію, з якогось пінопласту (і займає "трохи" місця). Саме подушка в моєму плоту дає ту "жорсткість" - не дає балонам під вагою тіла прижиматись. Деякі моделі з мокрою посадкою обладнуються розпорками( металеві труби). А стійкість до богового опрокидання нормальна. Жаль, що вейдера конкретно потікли, а то можна було б десь на воді перетнутись, щоб подивитись і протестувати.
Муха має літати!!!
Аватар користувача
KYM
Бро
Бро
Повідомлень: 1706
З нами з: 17 листопада 2007, 01:00
Телефон: 067-360-88-01
Звідки: г.Ровно
Контактна інформація:

Re: ПЛАВЗАСОБИ

Непрочитане повідомлення KYM »

Дякую, думаю все ще по-переду :)
Не учи рыбу плавать!
Відповісти

Повернутись до “Тактика та аспекти лову”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість