Ловля на безмотилку

Аватар користувача
Рома
Рідненький
Рідненький
Повідомлень: 784
З нами з: 18 червня 2010, 14:36
Звідки: Костопіль
Контактна інформація:

Ловля на безмотилку

Непрочитане повідомлення Рома »

KYM писав:.....Також подобалося з безмотилкою виманювати плотву у віконцях між камишом чи травою, особливо цікаво було це робити під-вечір, тоді покльовки набували особливої жадібності, та і екземпляри підходили більші.....
Прочитав інформацію від KYMА про місця зимових рибалок і відразу ж виникло питання щодо ловлі взимку на безмотильну снасть. Хто може поділитися досвідом і враженнями. :) :?:
Зображення Romanmix2002
Vetal

Непрочитане повідомлення Vetal »

Мій досвід ловлі на без мотилку звісно не великий, проте він присутній. Було це у далекому 2002 році, у селі Грушвиця, де я ловив своїх перших окунів понад 200 грамів. На вудилищі стояла волосінь 0,12, а приманка була мормишка у формі крапельки, червоного кольору і надітим чорним кембриком. Поки місцеві сиділи надівали мотиля, я у вікнах корчаків і комишів на безмотилку, доставав окунів одного за одним. Але на мою думку основним у цій снасті є кивок, і гра самого риболова. На інших озерах (зокрема "БАсік") на "безмотилку" використовував чорного "чортика" з намотаною червоною ниткою на крючки та жовтими кембриками. З улову плотва, що стоїть у пів води, ерші ну і звісно всюди сущий окунь. Що знав росказав, чекаю льоду :lol:
Vetal

Непрочитане повідомлення Vetal »

Незнав в який розділ кинути цю інфу, тому кидаю сюди. (Стирив на одному із дружніх риболовних форумів) Як на мене снасть заслуговує на увагу.

Ловля на «Гирлянду». Основы
Сразу хочу заметить, что данный опус не претендует на звание учебного пособия. Это общие наброски и зарисовки от туриста. Сама снасть, я подозреваю, появилась на Украине (может даже в Киеве). Просматривая довольно большое количество передач рыболовной направленности не видел данной снасти ни во Франции, ни в России, ни в Америке. Хотя, насчёт России, я наверное ошибаюсь. Просто популярность, скорее всего поменьше. Да и рыбы побольше, соответственно надо меньше извращаться. Характерной особенностью данной снасти является то, что можно обловить, не сильно напрягаясь, большой диапазон глубин на каждой лунке. А так как рыба не стоит постоянно на одной и той же глубине в условиях дикого прессинга, то снасть сейчас актуальна.
Рыба. Рыба ловится всякая. Лично ловил на гирлянду (по мере выловленной рыбы): синец, лещ (подлещ), густера, окунь, чехонь, плотва, ёрш, плотва, судак, верховодка (!).
Леска. Применяю леску разных фирм, но сильно дорогую не пробовал. Диаметр от 0,1 до 0,18. Тоньше не пробовал никогда. Толще тоже. Остановился на 0,12-0,14. Тонкая леска – больше запутываний и шансов остаться без крупной рыбы (зато плюс адреналин), толстая леска – уменьшение (до минимума) поклёвок. Ближе к весне – леску ставлю 0,14. Единственное – больше 50 метров не наматываю на катушку – всё равно надо менять леску после каждого сезона.
Кивок. Тут всё более-менее однозначно. Кивок с часовой пружины. Лучшего варианта пока не видел.
Мормышки. Цеплять на гирлянду можно ВСЁ! Начинал я с муравьёв, закончил чертями Цветовое сочитание на нижеприведённых фото является, на мой взгляд, оптимальным. Ещё, по ниспадающей: полностью чёрный, желтый с чёрной головкой, чёрный с красной головкой, полностью красный... Но! Не бойтесь экспериментировать! Ловил и на чёртики с глубыми кембриками.
Нижнюю мормышку я цепляю большую. Снасть должна быть внатяжку всегда - залог чувствительности снасти. Если течения нет, пользуюсь вот такими муравьями и чертями.
На течении у последнего муравья цепляют кусочек свинца. Расстояние между мормышками - 30 - 50 см. Больше 5-6 стараюсь не цеплять, хотя вот, Shura ставит и 12)) Объясню почему не ставлю много. Путается эта снасть довольно просто. При переходе с лунки на лунку мало кто наматывает леску на катушку: глубина сбивается, и, главное, убивается время. Наматываю на руку (рукавицу) и вперёд. Но стоит одному кольцу спасть с руки и усё.
Места ловли. Глубины - от 5 метров, если количество мормышек не менее пяти. Если делать мини-гирлянду - то можно ловить и на меньших глубинах.
Основы техники ловли. Придя на место лова, пробив лунку, приняв клёвного элексиру, следует: разматать снасть и выставляю глубину "пометрово" облавливать водные горизонты. На практике всё проще. Приезжая на место во второй раз вы уже знаете, с какой глубины примерно ловится рыба в данном месте. Ещё лучше, если есть эхолот.
Цеплять ли что-то на крючок? Личное дело каждого. Вот уже сезонов 5 не цепляю мотыля. Но можно подсаживать. Говорят, что клюёт лучше
Качка. Не знаю что сказать. Главный критерий - проводка должна быть без резких рывков (именно так, масло масляное). Просто рывковая проводка иногда приносит успех. Из личных наблюдений: лещ (подлещ) - плавные покачивания (иногда даже на одном месте), высокоамплитудные и низкочастотные. Синец, плотва - высокочастотные малоамплитудные покачивания, более быстрый подъём. Чтоб легче понять как эти все высоко-, низко приведу пример: птицы при полёте махают крыльями, так вот: у орла взмахи высокоамплитудные и низкочастотные, а у воробья - высокочастотные и малоамплитудные взмахи. Судак, окунь (если со дна), ну и король водоёма - ёрш - постукивания по дну, с подъёмами до метра.
Поклёвки определяются по всякому. Но чаще всего - это тычок, остановка, нажим или подбрасывания кивка. Вообще, подсекать следует после любого визуального изменения в работе кивка. Ещё советую при завершении каждой проводки делать контрольную подсечку - часто, при плохом клёве она приносит успех. Ну вот в кратце и всё. Ещё раз повторюсь, что это всё основы, а не догмы и правила. На каждой рыбалке всё по новому. Двух одинаковых рыбалок не бывает
Аватар користувача
Остап
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 103
З нами з: 10 липня 2008, 00:00
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Остап »

Як на мене, ловля на "гірлянду" ефективна десь на Дніпровських розливах, де присутня велика глибина. Для наших водойм - це лише зайва морока.
Щодо безмотилки, а періодично ловлю на "чортика" мабуть більше десяти років, то віддаю перевагу швидкій проводці з високою частотою коливань і мінімальною амплітудою. Швидкість проводки може змінюватись від сезону і уподобань риби, а ось висока частота і мінімальна амплвтуда присутня завжди. В принципі це класична проводка на безмотилку. Чортики використовую саморобні, каплевидної форми, чорні, вагою 0,5г, надіваю кембрики жовтого, білого кольорів
І ще одне, відносно водойм. Є водойми, де переваги чортика мало помітні порівняно із мормишкою з мотилем, або й навіть гірші. Наприклад, Хріники, Млинів. Причому це не залежить від сезону ловлі, а така закономірність прослідковується роками. Проте є й водойми, де на "чортика" в мене завжди був кращий результат, в першу чергу по вазі окремих екземплярів. Це, зокрема, стосується Б.Кута, "Гнилого".
Vetal

Непрочитане повідомлення Vetal »

З тим що ця снасть на великі глибини згоден, але в цьому році планую її випробувати на наших великих водоймах, Хрінники, Млинів. Чіпляти звісно по 6 мормишок я не буду, а ось три штучки на одну снасть спробую. Про ефективінсть відзвітуюсь. :lol:
Аватар користувача
Рома
Рідненький
Рідненький
Повідомлень: 784
З нами з: 18 червня 2010, 14:36
Звідки: Костопіль
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Рома »

Один раз пробував ловити на гирлянду. Aле з браком досвіду в мене нічого не вийшло. На мій погляд, для цього способу лову необхідно дуже добре налаштована снасть., зокрема кивок. Він повинен показувати, коли найнижча мормишка торкається дна. В тій снасті, на яку ловив я, цього не відбувалося, тай і кивок був за м"ягкий для цієї оснастки. Звичайно, глибину у місці лову, можна було визначити під час опускання останньої (найвищої) мормишки на дно.
Зображення Romanmix2002
Аватар користувача
Остап
Бувалий
Бувалий
Повідомлень: 103
З нами з: 10 липня 2008, 00:00
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Остап »

Vetal писав:З тим що ця снасть на великі глибини згоден, але в цьому році планую її випробувати на наших великих водоймах, Хрінники, Млинів. Чіпляти звісно по 6 мормишок я не буду, а ось три штучки на одну снасть спробую. Про ефективінсть відзвітуюсь. :lol:
Пробувати звичайно можна. Але згадаєте моє слово - ефективності, в порівнянні із звичайною мормишкою, ніякої. Я вже пробував.
Треба розуміти, що гірлянду придумали для того, щоб за одну проводку обловлювати широкий горизонт на глибоких водосховищах, де риба може стояти в пів води. У нас немає таких водосховищ. В тих же Хріниках і Млинові не ті глибини, де ефективною буде гірлянда. І ще один момент: одну мормишку значно легше провести "апетитною" проводкою, а ніж це буде дві і більше.
B.B.B
Боєць
Боєць
Повідомлень: 229
З нами з: 06 листопада 2008, 01:00
Звідки: м. Луцьк
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення B.B.B »

"Але згадаєте моє слово - ефективності, в порівнянні із звичайною мормишкою, ніякої. Я вже пробував"
Зрештою, ефективність має різні поняття. Щодо кількох мормишок на гірлянді не знаю, однак у тих же Хріниках ловлять у дві мормишки - бачив не раз і кількість пійманої риби також часом зростає, якщо ставити це за мету.
Глибини у Хріниках є непогані - однак лише на руслі.
Погоджуюсь із думкою, що одну мормишку значно легше провести "апетитною" проводкою, а ніж це буде дві і більше. І сам полюбляю ловлю таким чином.
Стосовно використання "чортиків" у Хріниках - це одна із козирних приманок там і серед гостей-рибалок і серед місцевих. Однак знову ж таки, якщо постійно їздити туди із тими "чортами", можна часом і пролетіти та не завжди. Ну і, звісно, місця там різні. В одному гарно бере з мотилем, у дргуому на "чорта" тощо. Та і Хріники поняття розмите. Для когось Хріники, а для когось Боремель. Ще для когось - біля церкви чи бази Динамо, Мотора або десь у Шибині чи у Липі. Ось таке.
Аватар користувача
Рома
Рідненький
Рідненький
Повідомлень: 784
З нами з: 18 червня 2010, 14:36
Звідки: Костопіль
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Рома »

Дещо про ловлю на "чортика".
http://www.fion.ru/note/704.html
ПС. Коли ж вже лід буде достатньо міцний на водоймах :( :?: :?:
Зображення Romanmix2002
Відповісти

Повернутись до “Снасті”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість