валявся з давніх давен в мене в подвалі в гаражі газовий балон на 50 літрів. по технічному стану балона було видно, що використонання по прямому призначинню навряд чи передбачалось, здати на лом не дозволяло віросповідання, а куди його приточити придумати не міг. аж поки не виникла ідея зварганити мангал-барбекю, та й збридло вже мучитись в селі з різними приспособами та цеглинами замість мангалу.
година роботи болгаркою, і мангал майже готовий
при наявнвості потужної болгарки можна справитись і швидше. в мене така як для педікюру, тому їй трохи було важко.
головне, перед тим як різати, вилити залишки газоліну і витіснити водою випаровування з балону. не знаю чи то правда, але гугл каже, що може бути великий барабум, тому краще перебздіти ніж недобздіти.
ще годинка часу пішла на свердління отворів для притоку повітря, для кріплення завіс і ручок та вирізання прорізів для шомпурів.
в принципі і все. можна смажити шашлики
що можна сказати по результатах? мангал хороший. сталюка на око товщиною десь 4 мм. добре тримає тепло, для пиготування не потрібно палити багато дров чи вугілля, так як вся температура жару залишається в середині мангалу. страви готуються за лічені хвилини. я був до цього трохи не готовий та й дров не пошкодував, тому дещо пригоріло. біля цього мангалу потрібно завше стояти поруч і постійно крутити шомпури - шашлик приготувався дуже швидко, а це означає що він не пересох, залишився сочним, мягеньким і дуже смачним.
ще думав приварганити якісь ножки, але балон так а так став на наявний металічний козел для різання дров, тому це питання поки що не дуже важливе. можливо колись потім для естетики щось і дороблю.
єдиний мінус такого мангалу це розмір. хоча він спокійно влазить в багажник седана, компактним його назвати важко. але для використання як стаціонарного на дачі в самий раз + швидко, дешево, надійно. там він в мене і залишився.